Ingezonden persbericht




26 oktober 2010

Henk Crouwel in De Galerij

Vanaf 9 november 2010 is er in De Galerij van het Mondriaanhuis werk te zien van de beeldend kunstenaar Henk Crouwel. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag is een boek uitgegeven 'De poëzie van het systeem'. Op zondag 7 november zal het boek in aanwezigheid van de kunstenaar gepresenteerd worden aan het publiek.

Henk Crouwel (1930) is autodidact en pas op latere leeftijd als autonoom beeldend kunstenaar actief. De belangrijkste drijfveer in zijn werk is zijn fascinatie voor regelmatigheden en logica; een fascinatie voor wiskundige principes. Crouwel treedt hiermee in de voetsporen van Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Henk Crouwel zoekt met zowel ruimtelijk als twee-dimensionaal werk aansluiting bij het gedachtengoed van een Zwitserse stroming die het concrete en systematische in de kunst als uitgangspunt nemen en daarmee de meer subjectieve abstractie de rug toe keren. Vooral het werk en de geschriften van Max Bill fascineren Crouwel. In diens werken schept hij nieuwe ordeningen met kleuren en vormen die een zekere stemming teweeg moeten brengen. Bill zegt hierover: 'Ik vind in de kunst die ordening die ik in het leven niet vind'. Ondanks het streng mathematisch systematische van zijn werk heeft het ook een levensbeschouwelijke grondslag.

Henk Crouwel zonder titel 2009 acrylverf op doek 120 x 120 cm collectie kunstenaar

In die geest werkt Henk Crouwel; steeds op zoek naar kunst die een tegenwicht vormt voor de dagelijkse chaotische samenleving. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de kunstenaar is een nieuw boek samengesteld met werken getiteld 'De Poezie van het systeem'. Op zondag 7 november zal dit boek tijdens de opening gepresenteerd worden aan het publiek. U bent om 16.00 uur van harte welkom in het Mondriaanhuis. De presentatie Henk Crouwel in De Galerij is t/m 9 januari 2011 te bezichtigen.



Mondriaanhuis
Kortegracht 11

3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl www.mondriaanhuis.nl