Interactieve quiz over Invasieve waterplanten


WAGENINGEN, 20101108 -- Wat zijn invasieve waterplanten en welke maatregelen worden genomen om problemen hiermee op te lossen? En hoe kun je met DNA-technieken invasieve planten herkennen? Die vragen worden beantwoord in de Fytoquest Invasieve Waterplanten, een interactieve quiz op internet. De quiz is geschikt voor het groene onderwijs, maar ook anderen kunnen hiermee hun kennis testen. Via filmpjes, interviews, puzzels en links zoekt de speler uit hoe het zit. De quiz werd ontwikkeld door AgriHolland in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Veel planten die gebruikt worden in vijvers en aquaria komen van nature niet voor in Nederland. Als die planten, bedoeld of onbedoeld, in de Nederlandse natuur terechtkomen kunnen ze zich soms explosief vermeerderen en woekeren. Ze kunnen inheemse soorten in de plas of sloot verdringen, infecteren of zich ermee vermengen. Door de planten dichtgegroeide vaarten stremmen de scheepvaart of zwemmers raken verstrikt.

In de Fytoquest Invasieve Waterplanten op internet zoekt een speler via korte vragen, filmpjes, interviews en puzzels uit hoe het zit. Dat het om verschillende - en soms botsende - belangen gaat, blijkt in de vele korte interviews die in de fytoquest zijn verwerkt, met onder andere medewerkers van het waterschap, de keuringsdienst, een tuincentrum, een vijverbezitter en onderzoekers.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen LNV) liet het bedrijf AgriHolland een aantrekkelijke quiz ontwikkelen om mensen te informeren en een kijkje te geven in de wereld achter plantengezondheid. Naast de fytoquest over invasieve waterplanten zijn er nog 5 fytoquests over plantengezondheid gemaakt.

Iedereen kan zijn of haar kennis testen op www.fytoquest.nl.

AgriHolland is een ontwikkelaar van e-learning en lesmateriaal voor landbouw, voeding en groene ruimte. Afgelopen jaren werden al tientallen webquests ontwikkeld voor de boomkwekerij, glastuinbouw en bollenteelt en een webcursus ondernemerschap voor de groenvoorziening.

AgriHolland





Ingezonden persbericht