Fractie GroenLinks Zuid-Holland koopt CO2 emissierechten


DEN HAAG, 20101109 -- Sinds kort is het mogelijk om via Stichting Natuur en Milieu emissierechten aan te kopen. Dat meldde het radioprogramma Vroege Vogels. De organisatie verkoopt via een eigen CO2-markt uitstootrechten aan bedrijven en particulieren, die deze dan meteen laten vernietigen. De provinciale GroenLinksfractie heeft onmiddellijk 1 ton emissierechten aangeschaft.

Statenlid Alfred Blokhuizen legt uit:
De emissiemarkt bestaat uit een nieuwe website (www.CO2markt.eu) waar iedereen CO2-uitstootrechten kan aankopen, ter compensatie van hun eigen uitstoot.

De milieuorganisatie heeft bij enkele bedrijven onderhands de hand gelegd op uitstootrechten van bedrijven die ze niet gebruikten en ook niet nodig hadden of hebben. Dat doen ze voor een lagere prijs dan de marktprijs en de bedrijven vinden het een sympathiek idee. Natuur en Milieu koopt de rechten vervolgens op de emissiemarkt en vernietigt deze daarna direct. Hiermee verdwijnen de rechten van de markt en kunnen andere vervuilende bedrijven deze niet gebruiken.

Het is bijvoorbeeld debedoeling dat de kopers van de rechten hun eigen uitstoot door bijvoorbeeld autorijden of douchen compenseren. In Nederland wordt de handel in emissierechten gecontroleerd door de Nederlandse Emissieautoriteit. De milieuorganisatie heeft een rekening van de autoriteit gekregen, een voorwaarde om rechten te kunnen aanschaffen. Daarmee is alles in goede handen. Dat is voor ons van groot belang.

Alfred vervolgt: "Onze fractie is daarmee de eerste in Den Haag die bijna CO2 neutraal oppositie voert. Ik hoop dat anderen snel zullen volgen. Het kost heel weinig, maar is zeer effectief. Als veel mensen de rechten kopen, komt er minder CO2 in de lucht en zal vervolgens ook nog eens de prijs van de emissierechten omhoog gaan. Het milieuvriendelijker ondernemen wordt daarmee gestimuleerd!"

GroenLinks Zuid-Holland