Ingezonden persbericht


PERSBERICHT,

Amsterdam 15 september 2010

Unieke bundeling van talenten op het Haarlemmerplein!

Muzikale Brecht-reeks met Nederlandse en Duitse artiesten in de Roode Bioscoop te Amsterdam

Engagement achterhaald? Duitse cultuur onbemind? Brandende liefde niet hip?

Overtuig u van het tegendeel tijdens: "Hoppla! Brecht im Licht".

Op één avond de Lotte Lenya-voorstelling van Dorine van der Klei en de knoestige Brecht-interpretaties van Felix Strategier, dan op één en dezelfde avond "Brecht-zoals-Brecht-het-nooit-bedoeld-heeft" door Hilde Hildebrand én een intens optreden van Dorine Niezing. Of misschien eerst genieten van prachtige meerstemmige vertolkingen door Die Drei Groschen en daarna een als altijd verrassende performance van show-vrouw pur sang Wilma Bakker (alias La Sirène). Dat en nog veel meer is mogelijk bij "Hoppla! Brecht im Licht".

Nee, het is geen speciaal Brecht-jaar, en er is geen specifieke aanleiding om in de kille novembermaand vijftien avonden rond Bertolt Brecht te programmeren. Het gaat hier om een aantal gedreven artiesten, die ervan overtuigd zijn dat het inspirerend zal zijn om de krachten eens te bundelen en vanuit een gedeelde passie voor het werk van Brecht iets moois neer te zetten.

Initiatiefnemers Annette Hildebrand en Kees van Zantwijk maakten als "Hilde Hildebrand und ihr Klaviertuose" al menig podium in Amsterdam en ver daarbuiten onveilig met hun even brutale als eclectische Sehnsuchtstheater, maar voelden nu de behoefte aansluiting en samenwerking te zoeken met andere gepassioneerde hoeders van het rijke Duitse cultuurgoed. Zo is Hoppla! Brecht im Licht trots dat Dorine Niezing met haar ingetogen en pure Brecht-vertolkingen aan het festival deelneemt. Zij treedt veel op in Berlijn en is protegé van Brecht-coryfee Gisela May. Dorine Niezing wordt begeleid door Henk de Jonge, pianist van het Willem Breuker Kollektief, dat ook met Gisela May heeft gespeeld.

Uitgangspunt was en is leven en werk van Bertolt Brecht. Maar zijpaden en uitstapjes zijn daarbij zeker niet taboe. Zo zal Dorine van der Klei met pianist Dick van der Stoep het levenspad van Brecht's muze Lotte Lenya volgen tot in Amerika en zullen Hilde Hildebrand en haar muzikale evenknie Kees van Zant-wijk prikkelende tegenkleuren zoeken in het werk van Friedrich Holländer.

Brecht TingelTangel
Elk van de drie festivalweken wordt op dinsdagavond feestelijk geopend door gastvrouw Dolly Bellefleur met haar Brecht-Tingeltangel. Was het in de film "Der Blaue Engel" Marlene Dietrich, die met haar onsterfelijke "Ich bin von Kopf bis Fuss." het publiek verleidde tot het storten van muntgeld op een metalen dienblad (vandaar "TingelTangel"), in de Roode Bioscoop zal het Überdiva Bellefleur zijn die deze Berlijnse traditie uit de jaren '20 en '30 op haar geheel eigen wijze zingend en presenterend doet herleven. De festival-artiesten zijn op het podium aanwezig en de gasten "kopen" een smakelijk menu aan voorproefjes bij elkaar. Spannende gastoptredens en andere verrassingen zijn op die dinsdagavonden zeker niet uitgesloten! Op de overige twaalf avonden (3x woensdag t/m zaterdag) worden double-bills geprogrammeerd: een complete voorstelling bestaat uit twee verschillende optredens van ongeveer drie kwartier.

PROGRAMMA
Voorstellingen op di 9 t/m zat 13, di 16 t/m zat 20, en di 23 t/m zat 27 november Aanvang steeds 20.30 uur

Dinsdag 9 november TingelTangel met Dolly Bellefleur en festival-artiesten (in wisselende samenstelling)

Woensdag 10 november Felix Strategier met Bo van de Graaf (sax)

en Kees van Zantwijk (piano)
Dorine Niezing en Henk de Jonge (piano)

Donderdag 11 november Wilma Bakker (La Sirène) Dorine Niezing en Henk de Jonge (piano)

Vrijdag 12 november Annette ("Hilde") Hildebrand en Kees van Zantwijk (piano) Felix Strategier met Bo van de Graaf (sax) en Kees van Zantwijk (piano)

Zaterdag 13 november Die Drei Groschen

(Caroline van Bavel, Stephanie Müller en Kees van Zantwijk) Wilma Bakker (La Sirène)

Dinsdag 16 november TingelTangel met Dolly Bellefleur en festival-artiesten

Woensdag 17 november Felix Strategier met Bo van de Graaf (sax) en Kees van Zantwijk (piano)
Annette ("Hilde") Hildebrand en Kees van Zantwijk (piano)

Donderdag 18 november Felix Strategier met Bo van de Graaf (sax) Kees van Zantwijk (piano)
Die Drei Groschen

(Caroline van Bavel, Stephanie Müller en Kees van Zantwijk)

Vrijdag 19 november Dorine van der Klei en Dick van der Stoep (piano) Die Drei Groschen
(Caroline van Bavel, Stephanie Müller en Kees van Zantwijk )

Zaterdag 20 november Dorine van der Klei en Dick van der Stoep(piano)

Dorine Niezing en Henk de Jonge (piano)

Dinsdag 23 november TingelTangel met Dolly Bellefleur en festivalartiesten

Woensdag 24 november Annette ("Hilde") Hildebrand en Kees van Zantwijk (piano) Wilma Bakker (La Sirène)

Donderdag 25 november Wilma Bakker (La Sirène)
Dorine van der Klei en Dick van der Stoep (piano)

Vrijdag 26 november Dorine van der Klei en Dick van der Stoep (piano) Die Drei Groschen
(Caroline van Bavel, Stephanie Müller en Kees van Zantwijk )

Zaterdag 27 november Dorine Niezing en Henk de Jonge (piano) Annette ("Hilde") Hildebrand en Kees van Zantwijk (piano)

Gegevens voorstellingen
Locatie: de Roode Bioscoop, Haarlemmerplein 7, 1013 HP Amsterdam, www.roodebioscoop.nl Data: di 9 t/m za 13, di 16 t/m za 20, en di 23 t/m za 27 november Met: Wilma Bakker, Caroline van Bavel, Dolly Bellefleur, Bo van de Graaf, Annette Hildebrand, Henk de Jonge, Dorine van der Klei, Stephanie Müller, Dorine Niezing, Thomas Spijkerman, Dick van der Stoep, Felix Strategier, Kees van Zantwijk Stage: Loessanne Boomsma
Reserveren: 020- 63 65 227 (vanaf 9 oktober)
Producent: enter-art.nl i.s.m. Kees van Zantwijk en alle deelnemende artiesten Informatie: www.roodebioscoop.nl, www.enter-art.nl,