Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Rotterdam, 19 oktober 2010

LEZING TEUN HOCKS OP 9 NOVEMBER IN FOTOACADEMIE ROTTERDAM

Tijdens de expositie 'Fantastische Fotografie' in Fotogalerie Rotterdam van 8 oktober tot en met 23 november geeft Teun Hocks op dinsdag 9 november een lezing aan de Fotoacademie het Groothandelsgebouw.
Teun Hocks is waarschijnlijk Nederlands belangrijkste autonoom fotograaf. Hij werkt vanuit zeer eigenzinnige concepten, altijd voorzien van subtiele humor en altijd met hemzelf in de hoofdrol. Hocks fotografeert met een ouderwetse Horseman 6 x 9 camera en maakt daarvan grootformaat afdrukken op bariet. Die worden sepia getint en later beschilderd met transparant gebruikte olieverf, zodat de foto erdoorheen zichtbaar blijft. Hoewel het tegenwoordig gemakkelijk is geworden om een foto digitaal in te kleuren, ziet Hocks beeldbewerking niet als een bedreiging voor zijn werkwijze. 'Ik gebruik Photoshop wel, maar als een extra stuk gereedschap, een soort extra potlood. Soms kleur ik er een beeld mee in om te bepalen wat de uiteindelijke kleurstelling zal gaan worden. Er gaat niets boven een originele beschilderde foto. Een nadeel van de digitale werkwijze is dat je geen unicaat meer hebt."
Het werk van Hocks wordt vaak vergeleken met dat van de surrealistische schilders, maar hijzelf voelt daar weinig verwantschap mee. 'Mijn werk is droger en Hollandser. In het surrealisme worden onder andere onverenigbare zaken gecombineerd, zodat er een mysterieuze sfeer ontstaat, maar het gaat mij om hele andere dingen. Bij mij staat het verhalende element centraal, maar dat mag er niet te dik bovenop liggen. Ik maak verhalen zonder begin of eind die door de beschouwer kunnen worden ingeperkt of aangevuld."

Reserveren
Het is beslist noodzakelijk te reserveren voor de lezing. De lezing staat open voor alle cursisten van Fotogram en Fotoschool en alle studenten van de Fotoacademie. Daarnaast is er (beperkt) plek voor introducés.
Reserveren is uitsluitend mogelijk via
lezingteunhocks@fotoacademie.nl onder vermelding van naam (bij meerdere personen: namen) en telefoonnummer.
Kosten ¤ 7,50 voor cursisten/studenten; ¤ 10,00 voor or introducés. Plaatsen op volgorde van aanmelding + betaling (betaling specificaties in bevestigingsmail).

Lezing Teun Hocks
Dinsdag 9 november 2010
Aanvang 19.30 uur
Fotoacademie Rotterdam
Conradstraat 20
3013 AP Rotterdam