Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 29-10-2010

REBELSE MODE IN DE SCHADUW VAN DE MUUR
In AVRO Close Up: 'Berlijn: Mode achter de Muur'

Lang voordat de Muur viel, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, vierde een groep artistieke jongeren al de vrijheid in Oost Berlijn. Met rebelse modeshows verzetten ze zich tegen het communistische keurslijf. Regisseur Marco Wilms maakte het destijds allemaal van dichtbij mee. In 'Berlijn: Mode achter de Muur' maakt hij een reis terug in de tijd, op zoek naar zijn bruisende bohemien bestaan van weleer.

De documentaire 'Berlijn: Mode achter de muur' vormt het verslag van regisseur Marco Wilms' zoektocht naar zijn vorige leven in de underground scene van het Oost-Berlijn van de jaren tachtig. Het was een fantasiewereld binnen het sterk gereguleerde leven van alledag in Oost Duitsland. Belangrijkste kenmerk van de scene was de ontwikkeling van een eigen stijl, want stijl was niet 'te koop' in de Oostbloklanden. De mode vertoonde alle kenmerken van de typische jaren tachtig stijl uit West-Europa, maar dan met een Oost-Berlijnse twist: punky, met veel leer, veel zwart, en veel felle kleuren, breedgeschouderde silhouetten, en natuurlijk extravagant haar.

Marco Wilms, die ook voormalig Oost-Duits fotomodel is, vindt in Berlijn de helden uit zijn jeugd terug: modeontwerpster Sabine von Oettingen, fotograaf Robert Paris, en stylist en kapper Frank Schäfer. Ze waren allemaal lid van de modebewegingen 'Chic Charmant und Dauerhaft' (CCD, 'Chique, charmant en solide') en 'Allerleirauh' ('Allerlei soorten bont').

CCD begon midden jaren tachtig met theatrale modeshows in woonkamers, die zich al snel verplaatsten naar leegstaande kerken en badhuizen. De shows werden steeds barokker en groeiden uit tot legendes. Ze leven voort in talloze foto's (waarvan er driehonderd te zien zijn in de film) en in de modecollectie van het bekende Museum für Deutsche Geschichte, dat veel van de kleding kocht. Interviews, foto's, en filmfragmenten vertellen samen het verhaal van de dromen, passies, en verlangens die geleefd werden in de schaduw van de Muur. Een Muur die zijn langste tijd gehad had, maar daarvan waren de hoofdpersonen uit deze film zich op dat moment niet bewust.

AVRO Close Up 'Berlijn: Mode achter de Muur': dinsdag 9 november om 23.05 uur bij de AVRO op Nederland 2



Ingezonden persbericht