Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WECF organiseert Dialoogtafel 'Nanodeeltjes in de babykamer'

Utrecht, 29 oktober 2010 - Sokken waarin nanozilver is verwerkt, soep en poedermelk met nanodeeltjes als antiklontermiddel. Nanotechnologie is overal, dus ook in baby- en kinderproducten. Het wordt toegepast in de chemische, technische en medische wereld en nanodeeltjes worden verwerkt in consumptieartikelen. Vrouwen- en Milieu Netwerk WECF organiseert daarom op 9 november een dialoogtafel voor jonge (groot)ouders en retailers over nanotechnologie in Utrecht voor iedereen die in het onderwerp is geinteresseerd.

WECF maakt zich sterk voor de gezondheid van alle kinderen door te werken aan betere wetgeving en handhaving, een groter aanbod aan gezonde en veilige producten en aan betere informatie voor ouders. Met de campagne "Nano in de babykamer" wil het vrouwen- en milieunetwerk, samen met retailers, producenten en wetenschappers, werken aan meer bewustwording over het gebruik van nanotechnologie in alledaagse consumptieartikelen, met name bij producten die gebruikt worden door (zwangere) vrouwen en kleine kinderen. Aan de hand van gefilmde interviews met retailers, producenten en experts leidt WECF jonge ouders door de virtuele babykamer.

De dialoogtafel "Nano in de babykamer" zal plaatsvinden op dinsdagmidaag 9 november van 14.00 uur tot 16.30 uur in Jeugdtheaterhuis de Berenkuil in Utrecht. Naast jonge (groot)ouders, komen ook retailers en onderzoekers aan het woord. De dialoog vindt plaats in Jeugdtheaterhuis De Berenkuil aan de Biltstraat te Utrecht. De toegang is gratis.

Programma

13.30 Inloop, koffie/thee en versnapering staan klaar 14.00 dagvoorzitter Lenneke Hoedemaker leidt in 14.10 Sascha Gabizon, internationaal directeur WECF heet iedereen welkom

14.15 Barry van der Meer, natuurkundige, NEMO legt uit wat nanotechnologie is en wat nanodeeltjes doen 14.30 Maaike van Zijverden, toxicologe RIVM vertelt over het gebruik van nanotechnologie en nanodeeltjes in voedingsmiddelen en textiel 14.45 Marie Kranendonk, oprichtster WECF geeft een lazing over het werk van WECF op het gebied van nanotechnologie en het voorzorgsprincipe 15.00 Liesbeth van Vogelenzang, milieujuriste gaat in op hoe om te gaan met onzekere risico's wat betreft consumentenproducten? 15.10 Manon Gagic, moeder en eigenaar webwinkel Green Jump, een bewuste retailer laat weten wat haar visie is op nanotechnologie

15.30 Presentatie van het Ouderpanel: Tamara Hijl (Baby-B-Good.nl), Joerka Deen (gentleminds.nl), Dennis Vermaas (Studio8c.nl), Sanna Kuisma (studente), Ursula Haase (zonnekleding.nl) 16.00 Vragen en dialoog met de zaal
16.30 Borrel en mogelijkheid tot napraten

AANMELDEN kan heel eenvoudig via info@eenveilignest.nl of online via onze website: http://nano.eenveilignest.nl/mysite/email/invitation2.html

Wat is Nanotechnologie?
Bij nanotechnologie, een nieuwe techniek, gaat het om kunstmatig gemaakte, zeer kleine deeltjes van een stof. Deze deeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van dezelfde stof en worden juist daarom gebruikt. Toepassingen variëren van krasvrije autolak tot zonnecellen, zonnebrandcreme en medicijnen. Juist doordat nanotechnologie zo nieuw en anders is, weet niemand welke gevaren de nieuwe materialen met zich meebrengen. Bijna al onze elektronica zoals LCD schermen en smart phones bevatten tegenwoordig chips op nanoschaal. Het is belangrijk te beseffen dat niet in alle 'nanoproducten' daadwerkelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Vaker is nanotechnologie in het productieproces gebruikt. Het is echter lastig om erachter te komen of een product nanodeeltjes bevat.

Nanodeeltjes: schadelijk voor je baby?

Volgens de onderzoekers is op dit moment totaal onduidelijk hoe schadelijk nanodeeltjes kunnen zijn. Onbekend is namelijk hoe de nanodeeltjes door het maagdarmkanaal worden opgenomen. Dat is bepalend voor eventuele schadelijkheid. Want als de nanodeeltjes niet oplossen en in hun geheel door de darmwand heengaan, dan zijn de effecten onbekend. Juist pasgeborenen zijn extra kwetsbaar als ze geen borstvoeding krijgen, omdat hun darmen nog niet helemaal uit ontwikkeld zijn en E551 ook onbeperkt gebruikt mag worden als oplosmiddel in kunstmatige babyvoeding volgens de e-nummerlijst van het voedingscentrum*. Nieuw onderzoek is dus hard nodig. De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit neemt nu het zekere voor het onzekere en gaat zo'n onderzoek volgend jaar laten doen. Hieruit rolt een beoordeling van de risico's waarover vervolgens de ministers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en Economie, Landbouw & Innovatie (EL&I) geadviseerd zullen worden. Tot die tijd moet en consumenten zelf bepalen of ze het risico nemen. Helaas kunnen baby's en kleine kinderen dit niet. "Zolang de veiligheid van nanodeeltjes niet gewaarborgd kan worden, vinden wij dat producten met nanotechnologie zeer zorgvuldig moeten worden onderzocht en dat er uit moet worden gegaan van het voorzorgsprincipe"', stelt Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, 'We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar zouden kunnen zijn met die van asbest.' WECF wil daarom ook goede wet- en regelgeving rondom de verschillende soorten nanodeeltjes en is blij met de beslissing van het Europese Parlement deze zomer om veiligheid voorop te stellen als het om toepassing van nanodeeltjes in voedsel gaat. Kranendonk: "Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes de bloed- en celbarrières gemakkelijk passeren. Wij vragen dus om extra voorzorg en goed onderbouwd onderzoek voordat toepassingen worden gebruikt die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor zwangeren, baby's en kinderen. Daarnaast reageren mannen en vrouwen, vanwege hun lichaamsbouw, anders op blootstelling aan bepaa lde stoffen en mogelijk dus ook op nanodeeltjes. Het is dan ook belangrijk dat de overheid duidelijke regels stelt".

WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

Meer weten? Bezoek onze virtuele babykamer op: www.nano.eenveilignest.nl

´Nano in de Babykamer' wordt mede mogelijk gemaakt wordt door Nanopodium www.nanopodium.nl. De Commissie voor de Maatschappelijke Dialoog over Nanotechnologie wordt geïnformeerd over de uitkomsten van dit project.