Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

4 november 2010

Voormalige prostituee werd grondlegster Vlaardingse ziekenverpleging

In het Historisch Jaarboek Vlaardingen 2010, dat dinsdag 9 november verschijnt, staan twee artikelen. Eén daarvan gaat over Gretha Hofstra (Amsterdam 1858 - Den Dolder 1937). Onder de titel 'Uitnemend verpleegster, slecht diakones' beschrijven auteurs Ellen Boonstra-de Jong en Anne Jongstra hun zorgvuldige speurtocht naar het leven van de eigenzinnige Hofstra en haar betekenis voor Vlaardingen.

De ongehuwde Gretha Hofstra, dochter van een pakhuisknecht en een vroedvrouw in Amsterdam, wordt op haar twintigste jaar moeder en belandt in 1882 in de prostitutie in Den Haag. Na enkele maanden vertrekt de 'gevallen' Hofstra naar Asyl Steenbeek in het Gelderse Zetten. Hier wordt ze heropgevoed en vervolgens in het Utrechtse Diakonessenhuis aangesteld als helpster. Na zeven jaar, na een conflict met de waarnemend directrice van het Diakonessenhuis, keert Hofstra in 1891 terug naar Zetten. Aanbevolen door de Vlaardingse dominee Barger werkt ze vanaf juni 1892 bij de hervormde gemeente in Vlaardingen als diacones. Onenigheid met de predikanten is voor Gretha Hofstra aanleiding om in 1896 ontslag te nemen. Prominente Vlaardingers richten terstond een comité op, met als doel Gretha Hofstra voor de stad te behouden en zorgen voor een nieuw ziekenhuis, eerst in de Callenburgstraat en later aan de Hofsingel. Gretha Hofstra werkt nog een aantal jaren in het Vlaardingse ziekenhuis. De au teurs geven in het artikel een aannemelijke verklaring voor het conflict tussen Gretha Hofstra en de predikanten.

Hofstra's aanwezigheid in Vlaardingen is bepalend geweest voor hoe de moderne en professionele ziekenverpleging zich in de stad ontwikkelde. Door het artikel in het jaarboek krijgt Hofstra eindelijk de plek waarop zij recht heeft in de (Vlaardingse) geschiedenis. Hofstra verdient zonder meer een vermelding in het digitale vrouwenlexicon (www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/DVN) en binnenkort is er in Vlaardingen een Gretha Hofstralaan te vinden op de plaats waar tot 2009 het Vlaardingse Holy Ziekenhuis stond.

Het andere artikel in het Jaarboek heeft de intrigerende titel 'Zalm der armen, visrokers in Vlaardingen (1750-1950)'. De auteur Jan van Hees schrijft over de ontstaansgeschiedenis van de visrokerijen in Vlaardingen. Na aankoop op de visafslag werd de haring aan speten geregen en gerookt. De gerookte haring werd daarna bokking genoemd en diende als eiwitrijke 'zalm' voor de minvermogenden.

In het jaarboek staan tevens de Vlaardingse kronieken (1959 en 2009) en jaarverslagen van verenigingen en instanties die zich op verschillende manieren bezighouden met de Vlaardingse geschiedenis.




Ingezonden persbericht