Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ouders, werknemers en werkgevers in actie tegen 300 miljoen bezuiniging op Passend onderwijs 9 nov.: petitie tegen bezuinigingen + debat met praktijkmensen en politici

Ouders, vakbonden en werkgevers in het onderwijs vinden dat het kabinet moet afzien van de bezuinigingen op het passend onderwijs. Het plan om 300 miljoen euro te korten op zorgleerlingen heeft enorme negatieve gevolgen voor het hele onderwijs.

Politieke tegenstrijdigheid
"Wij willen onze kinderen niet met onze schulden opzadelen," staat op pagina 1 van het regeerakkoord. Volgens het onderwijsveld is deze bezuiniging hiermee echter in tegenspraak: door 300 miljoen te bezuinigen op Passend onderwijs, wordt de kwaliteit van het funderend onderwijs in de volle breedte aangetast en wordt de rekening wel degelijk bij de jeugd gelegd.

Politiek debat en petitie
Om hun protest kracht bij te zetten, bieden 16 organisaties (zie onderaan) op dinsdag 9 november, voor het begin van de onderwijsbegrotingsbehandeling, gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamerleden aan. Hierin wordt uiteengezet wat de gevolgen van deze bezuiniging zullen zijn en dat de voorgenomen bezuiniging, in eerste instantie op de meest kwetsbare leerlingen in het onderwijs, dus van tafel moet. Daar aan voorafgaand is er, in Nieuwspoort Den Haag, een debat met politici en vertegenwoordigers uit het onderwijsveld.

Doel van Passend onderwijs
Passend onderwijs moet nog worden ingevoerd. Het doel er van is de groei van de toestroom naar het speciaal onderwijs te reguleren. Invoering van Passend onderwijs vergt wel een andere manier van werken op de scholen, waarbij naast investeren in de kwaliteit van het onderwijspersoneel ook ondersteuning voor de betreffende leerling essentieel is. Nog voordat het Passend onderwijs is ingevoerd, wil het nieuwe kabinet er alweer op bezuinigen. Daarmee wordt invoering ernstig belemmerd en wordt het draagvlak onder betrokkenen aangetast.

Gevolgen van de bezuinigingen
De gevolgen van de bezuinigingen raken alle leerlingen. Om te beginnen de zorgleerlingen zelf, die het risico lopen op een wachtlijst te komen voor het speciaal onderwijs en in het ergste geval ondertussen thuis zitten. Zorgleerlingen die wel in het reguliere onderwijs blijven, zullen hier niet de benodigde ondersteuning kunnen krijgen. Tegelijkertijd zal de begeleiding die zij wél krijgen ten koste gaan van de tijd die de leerkracht kan besteden aan de overige leerlingen. Binnen een onderwijsinstelling zal namelijk iedereen toch extra energie willen steken in de begeleiding en ondersteuning van deze leerlingen, maar de tijd die daarmee is gemoeid, gaat voor een flink deel ten koste van de anderen.

Gezamenlijk protest
Ouders, leraren en schoolbestuurders vinden dit onacceptabel. Bovendien staat deze consequentie haaks op de door het kabinet omarmde ambitie om het Nederlandse onderwijs in de mondiale top-5 te krijgen. Alle betrokkenen delen de top-5 ambitie, maar dan moet er juist worden geïnvesteerd: in maatwerk, deskundigheid en voorzieningen.

De petitie is ondertekend door de werkgeversorganisaties PO-Raad, VO-raad, MBO Raad en AOC Raad, werknemers- en vakorganisaties AOb, CNV Onderwijs, AVS en CMHF en door de ouderorganisaties Balans, CG-Raad, LOBO , NKO, OUDERS & COO, Platform VG, SBOwerkverband, VOO. De actie wordt ondersteund door de profielorganisaties en de organisaties van intern begeleiders in het onderwijs.

Komt allen:
U bent van harte welkom om het debat in nieuwspoort bij te wonen: de bijeenkomst begint op 9 november om 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) en duurt ongeveer een uur.