OVAM onderzoekt bodemkwaliteit van drie woonzones in Kontich

09/11/2010 13:43

OVAM

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) start in december met een globaal bodemonderzoek in drie woonzones in de gemeente Kontich. Op deze plaatsen vonden vroeger risicoactiviteiten plaats die mogelijk bodemverontreiniging veroorzaakt hebben. Met deze onderzoeken wil de OVAM duidelijkheid scheppen over deze potentiële verontreiniging en wordt een oplossing geboden voor de betrokken eigenaars die niet langer zelf een bodemonderzoek moeten laten uitvoeren. De kost voor de onderzoeken wordt geraamd op 35.000 euro. OVAM informeert de betrokken eigenaars en bewoners over deze onderzoeken op dinsdagavond 9 november 2010 tijdens een speciale bewonersvergadering in de Altenakapel in de gemeente Kontich.

Efficiënte oplossing voor historisch probleem

Eerdere onderzoeken in deze woonzones wezen op beperkte overschrijdingen van de bodemsaneringsnormen.Tot vandaag moest elke eigenaar een afzonderlijk bodemonderzoek uitvoeren op zijn perceel als hij het wilde verkopen. De OVAM heeft nu opdracht gegeven om op deze drie locaties een globaal bodemonderzoek uit te voeren. Dergelijke aanpak is veel efficiënter dan de klassieke perceelsgewijze aanpakl. Bovendien worden de eigenaars van hun onderzoeksplicht naar deze historische verontreiniging ontheven. Deze aanpak kadert in het beleid van woonzoneprojecten van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege

De woonzones in detail

*De woonzone 'Emile De Bruyn' aan de Pierstraat bevindt zich op een voormalige steenbakkerij met een kleigroeve. Deze groeve is na de exploitatie (van 1940-1967) mogelijk opgevuld met stortmateriaal. Deze woonzone omvat 7 percelen en is 21,9 are groot.

*De woonzone 'Voormalige betoncentrale Torfs' aan de Cornelis Verhulstlaan bevindt zich op het terrein van een voormalige betoncentrale. In het verleden werden er verscheidene risico-activiteiten uitgeoefend, o.a. metaalbewerking, opslag van stookolie en steenbewerking. Deze woonzone omvat 29 percelen en is 1,9 hectare groot.

*De woonzone 'Oftra' aan de Staf Van Elzenlaan en Eekhoven bevindt zich op het voormalige terrein van een transportfirma. Ook hier werden risico-activiteiten uitgeoefend, o.a. opslag van mazout, opslag van smeerolieproducten en metaalbewerking. Deze woonzone omvat 43 percelen en is 3,6 hectare groot.

Om deze gronden als één geheel te kunnen onderzoeken, zijn de afgelopen maanden de nodige juridische stappen genomen. De OVAM stelde een sitebesluit op waarin alle juridische maatregelen werden voorzien om de bodemonderzoeken te laten uitvoeren. Dit besluit werd op 27 oktober 2010 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De nieuwe onderzoeken worden gefinancierd door de OVAM. De kostprijs wordt geraamd op 35.000 euro. Voor de uitvoering van de onderzoeken doet de OVAM een beroep op een erkend bodemsaneringsdeskundige. De onderzoeksactiviteiten zullen wellicht tot in het najaar van 2011 lopen.

Nieuw-Kontich

In oktober startte de OVAM tevens met een verkennend bodemonderzoek in de wijk Nieuw-Kontich. Aanleiding hiervoor zijn onduidelijkheden over de aard en kwaliteit van de ophooglaag die werd aangebracht bij het bouwrijp maken van het terrein. Dit project maakt echter geen deel uit van de woonzone-onderzoeken die in december van start gaan. De resultaten van de onderzoeken in Nieuw-Kontich worden eind november verwacht.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be Samen

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel