Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT-bedrijven willen eenvoudigere aanbestedingsprocedures

Woerden, 9 november 2010

De overheid moet aanbestedingen uitschrijven die beter aansluiten op de markt. Aanbestedingsprocedures moeten eenvoudiger, zodat de eisen voor deelname aan een aanbesteding in lijn liggen met de omvang van de opdracht. Dit is een belangrijke boodschap die ICT-bedrijven afgeven aan de overheid in de nieuwe ICT~Kwartaalmonitor van brancheorganisatie ICT~Office.

De ervaringen van ICT-bedrijven met procedures voor aanbestedingen zijn wisselend. Grote en middelgrote organisaties zijn iets positiever over aanbestedingsprocedures dan kleinere ondernemingen. Ongeveer 40% van de ICT-bedrijven heeft een slechte of zeer slechte ervaring met de procedures, dit tegenover slechts 10% die een goede ervaring heeft. De negatieve ervaring is vooral gebaseerd op het tijdrovende en kostbare proces dat een aanbesteding met zich meebrengt. Zo moet een bedrijf al gauw 40 uur besteden aan het bij elkaar verzamelen van de gevraagde documentatie. Veel kritiek komt ook op de eisen voor omzet. In de praktijk blijkt dat aanbestedingen hierdoor onvoldoende toegang bieden voor MKB-ondernemingen.

Ter verbetering van de aanbestedingsprocedures adviseren de ICT-bedrijven de overheid in dialoog te gaan met het bedrijfsleven. Door een aanbestedingsprocedure transparanter en minder tijdrovend te maken, zal de kwaliteit van de procedure toenemen. Om goede aanbestedingsprocedures te bevorderen heeft ICT~Office voor de vragende overheidsorganisatie de ICT~Haalbaarheidstoets ontwikkeld.

ICT-branche in derde kwartaal optimistischer

De ICT~Kwartaalmonitor meet elk kwartaal de economische ontwikkeling in de ICT-branche. Waar in het tweede kwartaal nog sprake was van een gelijk gebleven omzet, is in het derde kwartaal van 2010 de omzet van ICT-bedrijven in Nederland gemiddeld gering gestegen. Dit is ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2009. Omzetverschillen tussen bedrijven en sectoren zijn echter vrij groot. Zo steeg de omzet van ICT-bedrijven met minder dan 200 medewerkers maar zeer licht en scoorden bedrijven in de hardware en kantoortechnologie benedengemiddeld. Bedrijven in de softwaresector lopen wel in lijn met het gemiddelde beeld.

Ook de werkgelegenheid steeg gering in het derde kwartaal van 2010. Het wisselende beeld van de toe- en afname van omzet in verschillende bedrijven en sectoren is ook zichtbaar in de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Voor het vierde kwartaal wordt wederom een zeer lichte stijging van omzet en werkgelegenheid in de branche verwacht. De trend in het economische klimaat van de ICT-branche is net als vorig kwartaal weer positief.

Klik hier voor meer uitkomsten van de ICT~Kwartaalmonitor - oktober 2010.

Over de ICT~Kwartaalmonitor
De ICT~Kwartaalmonitor geeft elke drie maanden een beeld van de marktontwikkelingen in de ICT-branche. De meting en analyse worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Heliview Research. De belangrijkste basis van de analyse wordt gevormd door de ondervraging van een panel, bestaande uit met name CFO's van ongeveer 100 lidbedrijven van ICT~Office. Daarnaast geeft dit panel ieder kwartaal zijn visie op een actueel thema.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht