Gemeente Bronckhorst

Pilot in Steenderen

Steenderens Belang vraagt inwoners mee te werken aan onderhoud van plantsoenen in hun buurt

In het groenstructuurplan van de gemeente is opgenomen op welke manier we het openbaar groen in Bronckhorst de komende jaren willen onderhouden. Eén van de onderdelen van het plan is het omvormen van grote heestervakken naar gazon, waarmee de gemeente een forse besparing op de onderhoudskosten van het openbaar groen realiseert, maar de omgeving wel groen houdt. Deze omvorming willen we gefaseerd uitvoeren, te beginnen in Steenderen en Zelhem.

Vlak voor de zomer zijn deze plannen ook in Steenderen besproken. Uit de reactie van dorpsbelangenvereniging Steenderens Belang hebben wij echter geconcludeerd dat hiervoor te weinig draagvlak is in het dorp. Daarop hebben we samen met de dorpsbelangen-vereniging alternatieven bekeken. Zo is op initiatief van Steenderens Belang het plan ontstaan om een pilot te starten waarbij inwoners plantsoenen in hun buurt zelf kunnen onderhouden. Hierdoor kunnen bepaalde sierheestervakken behouden blijven en hoeven we deze niet om te vormen tot gazon. Aan de deelname van inwoners is een aantal voorwaarden verbonden die in een afsprakenovereenkomst per buurt worden opgenomen.

Steenderens Belang gaat betrokkenheid in buurten organiseren Steenderens Belang heeft een aantal inwoners gevraagd om binnen hun buurt inwoners te betrekken bij de organisatie van het onderhoud van openbaar groen in hun buurt. Binnenkort zal een overleg met de buurtvertegenwoordigers daarover plaatsvinden.

In buurten waar onvoldoende interesse voor dit onderhoud is, wordt het openbaar groen omgevormd naar gazon.

Doe mee!
Dus, bent u inwoner van Steenderen en wilt u meewerken aan het onderhoud van een heesterplantsoen bij u in de buurt en deze zo behouden? Neemt u dan per e-mail contact op met Steenderens Belang: info@steenderensbelang.nl.

In februari 2011 organiseert de gemeente in samenwerking met Steenderens Belang voor de buurtvertegenwoordigers een informatiebijeenkomst, waarin we hen uitleg geven over de onderhoudswerkzaamheden. In maart gaat deze pilot dan van start.

Hengelo (Gld), 9 november 2010