Regie der Gebouwen ontvangt bouwvergunning voor Afrikamuseum

09/11/2010 14:45

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Regie der Gebouwen ontvangt stedenbouwkundige vergunning voor de uitbreiding, de renovatie, de restauratie en de herinrichting van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren (Leuvensesteenweg 13).

De Regie der Gebouwen ontving zopas de stedenbouwkundige vergunning van het departement Ruimte en Erfgoed (sectie Vlaams-Brabant) van de Vlaamse Overheid voor de uitbreiding, de renovatie, de restauratie en de herinrichting van het museumgebouw van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Alvorens de aanvraag in te dienen, voerde de Regie der Gebouwen besprekingen met alle betrokken partijen om het project alle kansen te geven. Met succes !

De tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Desvigne + Arup NL + BB + RCR + Daidalos maakt nu het lastenboek op van de werken. Dit wordt verwacht tegen maart 2011 zodat de Regie der Gebouwen in mei 2011 de werken kan aanbesteden.

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika heeft uiteindelijk besloten om de restauratie, renovatie en herinrichting van het bestaande museumgebouw gelijktijdig te laten uitvoeren met de bouw van het nieuwe inkompaviljoen.

De eigenlijke bouwwerken zullen eind 2011 / begin 2012 starten met de bouw van het inkompaviljoen en de restauratie en herinrichting van het Museumgebouw. De werken zullen zo'n 2,5 jaar in beslag nemen. Het museum zelf zal tijdelijk zijn deuren sluiten vanaf de zomer 2012, voor zo'n 1,5 jaar.

Geïnteresseerden kunnen nog steeds in het KMMA een schitterende maquette ontdekken evenals meer informatie ontvangen over het project. De informatiestand bevindt zich in de inkomhal van het museum (parkzijde) en is open van 10.00 tot 17.00 uur (dinsdag - vrijdag) en van 10.00 tot 18.00 uur (zaterdag en zondag).

Dankzij de restauratie- en renovatie zal het museum aangepast zijn aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw. Een vernieuwd museum wordt gecreëerd met optimale publieksvoorzieningen; een zeer dynamisch, aangepast en aantrekkelijk museum van wereldformaat.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische Staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Eindgebruiker: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Studieteam: T.V. Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Desvigne + Arup NL + BB + RCR + Daidalos

Goedkeuring schetsontwerp: september 2009

Indiening voorontwerp: december 2009

Goedkeuring voorontwerp: juni 2010

Start fase ontwerp: 1 juli 2010

Stedenbouwkundige vergunning: 4 november 2010

Bouwwerken: 2012-2014

Kostprijs: 66,5 miljoen euro (studiefase + uitvoering werken Museumgebouw)

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium. Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden. Wij beheren 977 gebouwen in eigendom (ong. 4,8 miljoen m2) en huren 527 gebouwen (circa 2,8 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel