Ingezonden persbericht


Persbericht Sint Maartenskliniek

Nijmegen, 9 november 2010

Tien jaar effectief begeleiden van patiënten met blijvend hersenletsel

Het Ambulant Centrum Hersenletsel Nijmegen, onderdeel van de Sint Maartenskliniek, bestaat tien jaar. Het lustrum wordt gevierd met een symposium op 12 november over de nieuwste methoden om mensen met niet-aangeboren hersenletsel beter te leren omgaan met hun blijvende beperkingen en een eventuele terugkeer naar arbeid of school te faciliteren.

Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen een vorm van hersenletsel. Een beroerte, ook wel CVA genoemd, is een van de meest voorkomende oorzaken van hersenletsel. Daarnaast kan hersenletsel optreden door een ongeval of ziekte.

Mensen met hersenletsel ondervinden vaak problemen in het dagelijks functioneren. Ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen of moeite met het opnemen van informatie zijn veelgehoorde klachten. Ook problemen met spreken, lezen, schrijven en rekenen, prikkelbaarheid, somberheid en angst- en spanningsklachten kunnen het goed functioneren ernstig belemmeren. Omdat patiënten met hersenletsel, na de behandeling in de acute fase, voorheen nergens terecht konden voor hun blijvende klachten, richtte de Sint Maartenskliniek tien jaar geleden het Ambulant Centrum Hersenletsel Nijmegen op.

Het ACHN is onderdeel van de Sint Maartenskliniek en biedt wetenschappelijke onderbouwde diagnostiek, training en therapie voor de blijvende klachten na hersenletsel. De patiënt leert de dagelijkse activiteiten anders te doen waardoor hij minder last heeft van zijn beperkingen. Zo leert de patiënt bijvoorbeeld om te gaan met zijn vermoeidheidsklachten door zijn energie beter te verdelen over de dag.

Ook gezinsleden worden bij de behandeling betrokken en leren hoe ze met hun veranderde vader, moeder of partner kunnen omgaan. Dit bevordert de kwaliteit van leven van zowel de patiënt als hun naasten.

___________________