Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 9 nov,ember 2010

Amersfoort kiest voor terugkeer CNME op landgoed Schothorst

Er komt als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, een heel nieuw centrum voor het CNME op het landgoed Schothorst. Het college heeft dinsdag 9 november besloten de gemeenteraad voor te stellen om een programma van eisen hiervoor op te stellen.

Het college kan zich geen Amersfoort zonder CNME voorstellen. Het CNME is onder meer van belang voor de natuur- en milieueducatie in Amersfoort vanwege de vele vrijwilligers die het centrum tot een succes maken en vanwege de bijdrage die het centrum levert aan de sociale activering van een kwetsbare groep in de samenleving. Het nieuwe gebouw komt op de plek waar het oude CNME-gebouw stond.

Het hoofdgebouw van het CNME werd op dinsdag 7 oktober 2010 door brand verwoest. Het was een ontmoetingsplek voor scholieren, ouders, leerkrachten en mensen met belangstelling voor de historie en toekomst van onze natuur. Het CNME was al snel weer volop in de running: vanuit noodgebouwen en tijdelijke accommodatie worden zoals gebruikelijk tal van activiteiten georganiseerd.

De afgelopen periode is geïnventariseerd welke aspecten van belang zijn voor de terugkeer van het centrum op deze plek.

"Wij kunnen ons geen Amersfoort voorstellen zonder CNME", zegt wethouder Sebastiaan van 't Erve. "Het centrum is van belang voor een duurzaam Amersfoort. Vele bezoekers en scholen maken gebruik van de diensten het CNME. Het CNME is ook een centrum waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn en dat bijdraagt aan sociale activering van een kwetsbare groep in de samenleving."

Kosten
Het gebouw was verzekerd voor - zoals gebruikelijk - het bedrag van de herbouwwaarde. Uiteraard waren ook inboedel en inventaris verzekerd. Daarmee zijn de middelen voor herbouw beschikbaar.

Programma
Het college stelt de raad de bouw van een nieuw centrum voor. Als de gemeenteraad instemt, zal een inhoudelijk en financieel programma van eisen worden opgesteld. "Het maken en uitvoeren van plannen voor de terugkeer van het CNME gaat tijd kosten. We zullen stap voor stap zetten om ervoor te zorgen dat we een prachtig nieuw centrum krijgen, waarbij alle belangen goed worden afgewogen." Het college gaat ervan uit dat het mogelijk moet zijn dat het nieuwe centrum zijn deuren uiterlijk in 2013 kan openen. Tot die tijd zal het centrum opereren vanuit een tijdelijke huisvesting op het terrein.

Meer informatie
Alle informatie over het CNME, de brand en de toekomst is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort: www.amersfoort.nl/cnme.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort