Heimwee naar gulden, maar euro tussen de oren

Amsterdam, 03 november 2010

Consumenten raken steeds meer gewend aan de euro. Minder mensen rekenen om naar de gulden dan drie jaar geleden. Toch verlangt de helft van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag terug naar de gulden. Tegelijkertijd vindt de meerderheid het belangrijk om op zijn vakantiebestemming met euro's te kunnen afrekenen. De euro zit duidelijk meer 'tussen de oren' dan de gulden: driekwart rekent bedragen in vreemde valuta om in euro's.

Minder vaak terugrekenen

Nog altijd rekent een kwart (25%) van de ondervraagden bedragen meestal of altijd terug naar de gulden. Een groep van 43% doet dat (bijna) nooit meer en de rest soms. Ten opzichte van drie jaar geleden is een flinke verschuiving opgetreden. Toen rekende vier op de tien (41%) meestal of altijd terug, terwijl drie op de tien (30%) dat niet of nauwelijks deed. Er treedt dus duidelijk gewenning aan de euro op. Ook vergissen consumenten zich minder vaak.

Terug naar de gulden

Heimwee naar de gulden wordt minder. De helft (50%) van de ondervraagden wil de gulden weer terug, tegen 58% drie jaar geleden. De ondervraagden zien het voordeel van de euro op vakantie. De meerderheid (55%) van de ondervraagden noemt het belangrijk om met euro´s te kunnen betalen op vakantie. Toch lijkt dit niet doorslaggevend bij het zoeken naar een bestemming. Het aandeel vakanties naar landen met de euro is sinds 2002 niet gestegen. Een belangrijk voordeel blijft onzichtbaar. Zonder euro had de kredietcrisis voor stevige schommelingen van de Europese wisselkoersen gezorgd - met extra negatieve gevolgen voor de buitenlandse handel die zo belangrijk is voor Nederland.

De munt tussen de oren

Hoewel de gulden weemoed wekt, is het de euro die 'tussen de oren' zit. Bedragen in een buitenlandse munteenheid rekent namelijk driekwart (74%) van de ondervraagden om in euro´s. Een op de acht (12%) rekent het bedrag in guldens uit. Om te bepalen of die spijkerbroek van 50 Amerikaanse dollar duur is, kijken consumenten vooral naar hoeveel dat is, omgerekend in euro´s (36 euro). Dan weten de meeste mensen kennelijk genoeg.