Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
November 2010

De waarheid van het wild zwijn
Hij heeft slagtanden, een borstelige vacht en gespleten hoeven. Maar hoeveel weten we nu eigenlijk van het wild zwijn? Hoort deze wroeter thuis in Nederland of niet? Het eerste Nederlandse boek over Wilde Zwijnen belicht objectief de voors en tegens in de sterk gepolariseerde discussie. In het 'Jaar van het Wild Zwijn' brengt dit boek een helder beeld over de laatste stand van zaken rond onder meer afschotbeleid, landbouwschade en verkeersveiligheid.

Kom je tijdens een boswandeling in Oost-Nederland geen wild zwijn tegen, dan in elk geval zijn wroetsporen wel. Ondanks een intensief afschotbeleid nemen aantallen en verspreiding van het wild zwijn snel toe. Maar hoeveel weten we nu eigen van dit dier, vroegen de auteurs van Wilde Zwijnen zich af. Horen deze wroeters wel of niet thuis in de Nederlandse natuur?

De discussie rond het wild zwijn is al jaren sterk gepolariseerd. Voorstanders benadrukken de rol van het wild zwijn in het ecosysteem en zijn culturele waarde. Tegenstanders wijzen op de landbouwschade, verkeersveiligheid en de overdracht van ziektes. Maar hoe groot zijn de risico's van zwijnen nu werkelijk en hoe effectief is het afschotbeleid?

Wilde zwijnen belicht objectief de positieve en negatieve kanten van de aanwezigheid van het wild zwijn. Dit rijk geïllustreerde boek verhaalt in begrijpelijke taal over thema's als populatiedynamiek, ziekten en landbouw. De hoofdstukken zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden afgewisseld met interviews met personen die een bijzondere relatie hebben met het wild zwijn, zoals een faunabeheerder, een zwijnenspotter en een jachtopziener.

Wilde Zwijnen is een toegankelijk boek voor een breed publiek, en brengt in dit 'Jaar van het Wild Zwijn' de laatste stand van zaken helder in beeld.

Eerder verschenen
Wilde konijnen (2007) en De Steenmarter (Nieuw!)
Over de auteurs
Geert Groot Bruinderink (1949) is ecoloog bij de Zoogdiervereniging en gespecialiseerd in natuurbeheer gericht op grote zoogdieren. Jasja Dekker (1975) werkt als ecoloog bij de Zoogdiervereniging. Hij is mede-auteur van Wilde konijnen, een eerdere uitgave in deze zelfde serie.

2010, Jaar van het Wild Zwijn
De Zoogdiervereniging heeft 2010 uitgeroepen tot 'Jaar van het Wild Zwijn', omdat het dier wel wat positieve aandacht kan gebruiken.

Wilde zwijnen

Redactie: Geert Groot Bruinderink en Jasja Dekker Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. de Zoogdiervereniging Uitvoering: 112 p., 21 x 23 cm, fullcolour, genaaid gebonden, met flappen Prijs: ¤ 19,95
ISBN: 978 90 5011 328 1

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl




Ingezonden persbericht