Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
November 2010

Sierlijke slimme rekels
Steenmarters waren in Nederland bijna uitgestorven, maar zijn nu gelukkig weer wat algemener. Ook in en om het huis - en daaar zijn ze niet altijd even populair. Toch zijn steenmarters zeker een nadere kennismaking waard. De Steenmarter is daarvoor het ideale boek. De prachtige foto's laten deze sierlijke, vindingrijke dieren van hun mooiste kant zien. De auteurs, ervaren marterkenners, maken de nieuwste wetenschappelijke inzichten over steenmarters op een enthousiaste manier toegankelijk.

Steenmarters staan bekend als lastige jongens. Als ze hun intrek nemen in een schuur of op een zolder, dan kunnen ze soms flinke stankoverlast veroorzaken. In kippenhokken kunnen ze flink tekeer gaan, en onder de motorkap van auto's bijten ze soms kabels en leidingen door. Maar wie ze beter kent, zal steenmarters vooral fascinerend vinden. Ze zijn razendsnel, vindingrijk en ook nog eens erg sierlijk.

Nog niet zo lang geleden waren steenmarters in de Lage Landen bijna uitgestorven, vanwege actieve bestrijding en aantasting van hun leefgebied. Dankzij bescherming en hun aanpassing aan het stedelijke milieu zijn steenmarters nu weer algemeen in het oosten en zuiden van ons land. Zo algemeen, dat er zelfs stemmen opgaan om ze hun beschermde status af te nemen.

Het boek De steenmarter laat zien dat deze bijzondere roofdieren zeker niet alleen lastpakken zijn. Het is geschreven door biologen die al tientallen jaren onderzoek doen aan marters. Zij laten de steenmarter van zijn bekende en minder bekende kant zien. Hoe leven deze dieren en welke rol spelen ze in het ecosysteem? Hoe was hun verspreiding vroeger, hoe gaat het nu met ze en hoe zit dat met die overlast?

Het boek is prachtig geïllustreerd met een combinatie van bijzondere kleurenfoto's en treffende illustraties, beide van hoge kwaliteit. Die tonen het marterleven in al zijn facetten, van jaaggedrag in de natuur tot vreemde escapades in het stedelijk gebied en de intimiteit van het marternest. Ook zijn er veel tabellen en grafieken toegevoegd.

De steenmarter is een verrassend en veelzijdig boekje. Het maakt de resultaten van jarenlang marteronderzoek toegankelijk voor een breed publiek. De auteurs delen daarbij niet alleen hun kennis, maar vooral ook hun eigen fascinatie met hun lezers. Hun conclusie is duidelijk: we moeten leren leven met de aanwezigheid van steenmarters. Zorg dat ze niet in huis, kippenhok of auto kunnen komen en houd de beschermde status van de steenmarter in stand.

Eerder verschenen
Wilde konijnen (2007) en Wilde zwijnen (Nieuw!)
Over de auteurs
Sim Broekhuizen en Gerard Müskens zijn verbonden aan het Centrum Ecosystemen van het onderzoekinstituut Alterra Wageningen-UR en hebben in meer dan twee decennia verschillende aspecten van het leven van de steenmarter bestudeerd.

Dick Klees is natuurfotograaf en illustrator en is daarnaast freelance onderzoeker van vooral zoogdieren.

De steenmarter

Auteurs: Sim Broekhuizen, Dick Klees en Gerard Müskens Uitgever: KNNV Uitgeverij in samenwerking met de Zoogdiervereniging Uitvoering: 112 pag., 21x 23 cm, genaaid gebrocheerd, full colour met talloze kleurenfoto's ISBN: 978 90 5011 335 9
Prijs: ¤ 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl