Politie Limburg-Noord

Politie houdt snelheidscontroles in Montfort en Echt


Datum: 9-11-2010
Tijd bericht: 17:31
Plaats: Montfort - Echt

Het Verkeershandhavingsteam heeft maandag 9 november in Echt en Montfort snelheidscontroles uitgevoerd met radarwagens. Er werden in Echt 2.829 passanten gecontroleerd op de Rijksweg Noord in de richting van Susteren naar Echt. Hiervan bleken er143 te hard te rijden. De hoogst gemeten snelheid was 80 km/u, waar de limiet op deze weg op 50 km/u ligt. Er werd gecontroleerd tussen 09:45 en 14:45 uur.

In Montfort langs de Waarderweg werden 1.128 passerende voertuigen gecontroleerd, waarvan 91 bestuurders het gaspedaal te diep intrapten. Hier werd als hoogste snelheid 76 km/u geklokt. De limiet op deze weg ligt op 50 km/u. De controles werden uitgevoerd tussen 09.15 en 14.45 uur in de rijrichting St.Odiliënberg naar St.Joost. Al deze bestuurders zullen binnen enkele weken een acceptgiro van het CJIB op de deurmat krijgen.

In Nederland wordt intensief op snelheid gecontroleerd. Snelheidscontroles vinden plaats omwille van de verkeersveiligheid, want snelheid speelt een rol bij élk verkeersongeval. Snelheid kan het verschil uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.