Gemeente Bronckhorst

B en w van Bronckhorst komen met opties om beleid en uitvoering van Wmo en Wwb te herzien

Meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf
Meer samenredzaamheid
Andere rol van de overheid

Bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en Wet werk en bijstand is in de gemeente Bronckhorst sprake van onevenwichtigheid tussen het inhoudelijke beleid en de financiële kaders. Daarom moet dit herzien worden. Het doel bij de invoering van de wetten was dat de focus steeds meer komt te liggen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, het inschakelen van hun eigen sociale netwerk en maatschappelijke organisaties. De gemeente ondersteunt mensen hierbij met informatie, advies en nazorg. Voor mensen die het zelf niet redden en niet genoeg hulp kunnen krijgen van mensen om hen heen of organisaties biedt de gemeente voorzieningen. Aan deze werkwijze die eerder dit jaar ook in Bronckhorst is ingezet zijn onze uitvoeringsregels en -voorwaarden echter nog niet aangepast. Ook is de vraag naar de voorzieningen die de Wmo en Wwb bieden dit jaar toegenomen doordat meer mensen hierop een beroep deden.

In de begroting 2011 werd duidelijk dat het huidige Wmo en Wwb beleid daardoor zal leiden tot grote budgetoverschrijdingen. Om dat te voorkomen hebben b en w nu een aantal opties benoemd, die zij in december aan de gemeenteraad voorleggen. Deze zijn ook besproken met de participatieraad Bronckhorst, die met het voorstel instemde.

Een aantal van die opties zijn:

1. onderzoek naar herziening van uitvoering huishoudelijke hulp
2. onderzoek naar inkomenstoets bij huishoudelijke hulp
3. onderzoek naar inkomenstoets vervoersvoorzieningen
4. inzet van mensen met een Wwb uitkering als huishoudelijke hulp

N.B.
Uitgangspunt bij de uitwerking van deze opties blijft dat niemand buiten de boot valt en het vangnet er blijft voor de sociaal zwakkeren in onze gemeente en zij die niet draagkrachtig genoeg zijn.

Hengelo (Gld), 9 november 2010