Rijksoverheid


Tweede Kamer stemt voor slimme meter

Nieuwsbericht | 09-11-2010

De Tweede Kamer heeft op 9 november 2010 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter in Nederland.

Vorige week zijn twee aangepaste wetsvoorstellen met minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie besproken. De belangrijkste aanpassingen: keuzevrijheid voor de consument en een betere waarborg van de privacy. De wetsvoorstellen gaan nu door naar de Eerste Kamer.

Moderne meters

De Kamer stemde in met de Novelle wijziging wetsvoorstel verbetering marktmodel (TK 32 374) en de Novelle wijziging wetsvoorstel implementatie energie efficiëntie (TK 32 373). Beide Novelles gaan onder meer over de invoering van de slimme meter in Nederland. Daarmee is de vervanging van de huidige energiemeters door modernere meters die op afstand uitgelezen kunnen worden, een stap dichterbij gekomen.

Met de aangepaste wetsvoorstellen is de keuzevrijheid van consumenten nu goed geregeld en de privacy beter gewaarborgd. Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen. Om geen inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag:

* maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten;
* bij verhuizen;

* bij overstappen naar een andere leverancier

Energiebesparingsdiensten

Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde
energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe.

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie