Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Eindverslag onderzoek naar bodemverontreiniging bij particulieren (persbericht 057, 2010)

In het kader van het project Landsdekkendbeeld heeft de gemeente in 2009 â met instemming van de eigenaren -bij 45 woningen bodemonderzoek laten uitvoeren. In geen van de gevallen is een zodanige bodemverontreiniging aangetroffen dat de gezondheid van bewoners in het geding is. De betreffende bewoners zijn na afronding van elk afzonderlijk bodemonderzoek per brief op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten en eventuele consequenties daarvan. Het onderzoeksrapport was bijgevoegd.

Landsdekkend beeld
De Nederlandse regering wil dat alle ernstige bodemverontreinigingen in beeld worden gebracht, met prioriteit voor spoedeisende gevallen. Dit gebeurt door middel van het project Landsdekkendbeeld. In opdracht van de provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer is in voorgaande jaren een grootschalig archiefonderzoek uitgevoerd. Om na te gaan waar zich mogelijk een geval van bodemverontreiniging bevindt, is archiefonderzoek uitgevoerd naar bedrijfsmatige activiteiten in het verleden, op locaties waar nu woningen staan. Dit archiefonderzoek leverde 23 locaties op waar de bodem als gevolg van die activiteiten sterk verontreinigd zou kunnen zijn.

Resultaat Bodemonderzoek
De gemeente heeft eigenaren/bewoners van 51 woningen (23 locaties) benaderd voor toestemming voor bodemonderzoek. Bij 45 woningen (19 locaties), heeft de gemeente bodemonderzoek laten uitvoeren. Bij 16 woningen (6 locaties) is bodemverontreiniging aangetroffen. De verontreiniging levert geen gezondheidsrisico, maar wel gebruiksbeperkingen op. Zo mag de grond â bijvoorbeeld bij verbouwingen
- niet worden afgegraven zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de provincie Groningen. Bij eventuele verkoop moet de verontreiniging worden gemeld aan de koper. De eigenaren zijn niet verplicht om de bodemverontreiniging af te graven.

Bijdrage in kosten
De gemeente heeft de onderzoeken betaald. De kosten van eventuele bodemsanering zijn in principe voor rekening van de eigenaar. âOnschuldige eigenaren' in de zin van de Wet Bodembescherming, kunnen in aanmerking komen voor gemeentelijke bijdrage in de saneringskosten tot 25 procent. Deelname aan het onderzoek was vrijwillig.