Ingezonden persbericht


Onrust binnen UvA om diploma transseksueel

AMSTERDAM ­ Binnen de Universiteit van Amsterdam is onrust ontstaan naar aanleiding van een besluit van het universiteitsbestuur om een transseksuele man geen nieuw diploma te geven. Justus Eisfeld studeerde af als vrouw en onderging daarna een geslachtsverandering, maar de UvA weigert om een nieuw diploma met zijn mannennaam af te geven. UvA Pride, het homonetwerk van de universiteit, probeert het bestuur met een grootschalige ludieke actie op andere gedachten te brengen.

Via de website van het homonetwerk en via universiteitskrant Folia worden duizenden posters verspreid waarop Karel van der Toorn, de bestuursvoorzitter van de universiteit, als vrouw op een diploma is afgebeeld. Op de poster staat de tekst: "Als Van der Toorn zelf als vrouw was geboren, had hij Justus vast beter begrepen". Op de website van UvA Pride kan een petitie worden ondertekend. Dit is inmiddels al door honderden studenten en medewerkers gedaan.

Het College van Bestuur van de UvA zegt dat het afgeven van een tweede diploma aan dezelfde persoon tegen de wet is, en beroept zich op een examenbesluit voor middelbare scholen. UvA Pride noemt deze wet "niet van toepassing", en vindt daarbij steun van juristen aan de UvA.

Bij de opening van het academisch jaar bracht cabaretier Freek de Jonge de bestuursvoorzitter al in verlegenheid met een spontane oproep om Eisfeld een nieuw diploma te geven. Over ongeveer een maand doet de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak in deze zaak, maar deze is niet bindend. Eisfeld, die eerder wel probleemloos een nieuw geboorteacte, paspoort en rijbewijs kreeg, heeft aangekondigd desnoods naar de rechter te stappen.




Ingezonden persbericht