EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

9 november 2010

EVO: 'BOETE EUROPESE COMMISSIE AAN LUCHTVRACHTSECTOR IS TERECHT'

Verladers maken met class action vuist tegen kartelvorming

EU-commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia heeft de luchtvrachtsector vandaag een megaboete van 800 miljoen euro opgelegd, omdat hij meent dat die zich schuldig heeft gemaakt aan verboden prijsafspraken. Ook Nederlandse verladers zijn hiervan het slachtoffer geworden doordat zij jarenlang te veel hebben betaald voor luchtvracht. Inmiddels hebben tientallen EVO-leden zich verenigd rondom een internationaal advocatenkantoor voor een class action. Hiermee geven de verladers ook gehoor aan de oproep van voormalig Eurocommissaris van Concurrentie Neelie Kroes om kartelvorming niet ongestraft te laten.

Over de periode 2000 tot 2007 heeft het luchtvrachtkartel de brandstoftoeslagen kunstmatig hoog gehouden. Hierdoor hebben luchtverladers jarenlang tien procent te veel betaald voor luchtvrachtdiensten. Het kartel werd gevormd door een elftal luchtvaartmaatschappijen. Deze luchtvaartmaatschappijen worden nu geconfronteerd met een claim die alleen al in Nederland inmiddels is opgelopen tot minimaal 550 miljoen euro. EVO wijst verladers op de mogelijkheid om deze schade te claimen door zich aan te sluiten bij de lopende class action.

EVO protesteert al jaren tegen het gesjoemel met de tarieven door luchtvrachtmaatschappijen en pleit voor een all-in tarief. Pas dan verkrijgen verladers goed inzicht in welke dienst de beste prijs-prestatieverhouding levert.

De Amerikaanse overheid ging de Europese Commissie al voor met een boete van 1,6 miljard voor hetzelfde vergrijp. In navolging van de Verenigde Staten kunnen nu ook in Europa de slachtoffers van prijsafspraken via de class action compensatie krijgen voor de geleden schade. EVO hoopt dat de luchtvrachtvervoerders hierdoor gaan inzien dat het kunstmatig hoog houden van toeslagen niet loont.