Europese première van Guy de Cointet's "Iglu" in Amsterdam


AMSTERDAM, 20101008 -- If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution presenteert op dinsdag 9 november om 20.00 uur in Theater Frascati WG de heropvoering van de performance "Iglu" (1977), geschreven door Guy de Cointet en Robert Wilhite, in samenwerking met het Stedelijk Museum en Kunstverein. Naar aanleiding van deze performance heeft If I Can't Dance Guy de Cointet-expert Marie de Brugerolle uitgenodigd een lezing te geven die zal plaatsvinden op donderdag 11 november 2010 om 17.00 uur in het Stedelijk Museum.

Vanaf de late jaren '60 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1983, was Guy de Cointet een belangrijke figuur in de kunstscène van Los Angeles. Zijn werken en theatrale producties - geïnspireerd door het werk van Raymond Roussel en de wereld van soapseries - waren vaak zo mysterieus als de man zelf.

De Cointet's performances zijn surrealistische voorstellingen waarin gewone, dagelijkse gebeurtenissen worden verbonden aan specifieke voorwerpen, kleuren en letters - vaak op een cryptische en humoristische manier. "Iglu" combineert een krachtige visuele taal met rousseliaanse woordspelingen, sitcoms en drama. Een speciale rol is toegekend aan muziek en geluid. Voor "Iglu", componeerde coauteur Robert Wilhite - die vaak de props voor De Cointet's producties maakte - een soundtrack met vooraf opgenomen zinnen uit een taalcursus Spaans.

Als Fransman in de Verenigde Staten, was Guy de Cointet zich maar al te bewust van de onnauwkeurigheid van taal, de dubbelzinnigheid van woorden en de misverstanden die daarmee gepaard kunnen gaan. Toch viel hem op dat mensen elkaar nog steeds begrijpen, ondanks dat woorden op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd. Als gevolg daarvan, stelde hij dat de kijker zou kunnen meegaan in zijn visie op taal als een medium met zijn eigen ritme, plot en dynamiek. De performances van Guy de Cointet verhouden zich tot de vraag hoe de werkelijkheid wordt waargenomen en geïnterpreteerd.

"Iglu" ging in 1977 in première in het Vanguard Theater in Hollywood, Los Angeles. De eerste heropvoering vond 33 jaar later plaats in het Aldrich Contemporary Art Museum in Ridgefield, Connecticut, als onderdeel van de tentoonstelling "Paying A Visit To Mary". Nu beleeft de performance haar Europese première in Amsterdam.

Lezing door Marie de Brugerolle

Kunsthistoricus, curator en toneelschrijver Marie de Brugerolle heeft het werk van Guy de Cointet bij een breder publiek bekend gemaakt. De Brugerolle is professor aan de École Nationale des Beaux-Arts de Lyon in Frankrijk. In oktober 2010 wordt haar monografie over Guy de Cointet uitgebracht door JRP|Ringier. Haar documentaire "Who's that Guy? ... tell me more about Guy de Cointet" zal dit najaar worden uitgebracht. In deze film komen Cointet's vrienden en collega's Paul McCarthy, Mike Kelley, Robert Wilhite, John Baldessari, Larry Bell, en anderen, aan het woord. Op donderdag 11 november zal Marie de Brugerolle in het Stedelijk Museum een introductie geven op het werk van De Cointet en een verkorte versie tonen van haar documentaire.

"Performance in Residence"

If I Can't Dance heeft Marie de Brugerolle uitgenodigd om als gastcurator gedurende 6 maanden onderzoek te verrichten naar "Five Sisters" (1983) - het laatste stuk dat Guy de Cointet maakte. Het onderzoek naar deze `case study' is onderdeel van het nieuwe programma "Performance in Residence". "Performance in Residence" stelt zich ten doel om belangrijke, maar nog ongevierde performances uit ons recente verleden onder de loep te nemen. Door de methode van de case study wordt, anders dan gangbaar is op het terrein van de professionele wetenschap, het performatieve aspect van onderzoek gestimuleerd.

De presentatie van "Iglu" en de lezing in het Stedelijk Museum markeren het begin van deze onderzoeksperiode naar "Five Sisters". Marie de Brugerolle, in de rol van dramaturge, brengt in dit nieuwe onderzoek haar reeds opgebouwde expertise mee en haar ervaring met het heropvoeren van stukken van De Cointet. "Five Sisters" neemt een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre door het ontbreken van props en een volledige concentratie op licht en geluid. De geplande datum van de heropvoering van "Five Sisters" is juni 2011.

If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution

If I Can't Dance legt zich toe op het onderzoeken van de evolutie van performance en haar typologische verscheidenheid binnen de hedendaagse beeldende kunst. Vanuit haar hoofdkwartier in Amsterdam ontwikkelt If I Can't Dance nieuwe producties met kunstenaars en gastcuratoren op basis van lange termijn engagement, en presenteert deze op nationale en internationale podia. Een discursief programma, bestaande uit lezingen, symposia, reading groups en workshops, biedt deze projecten een theoretisch kader en licht hun actueel maatschappelijke relevantie uit. If I Can't Dance wordt financieel ondersteund door het Cultuurprogramma van de Europese Unie en de Mondriaan Stichting.