Waterontharder blijkt zichzelf terugverdienende milieu-investering


Spaarloon over? Stop het in een waterontharder

JOURE, 20101109 -- De onafhankelijke website Milieu Centraal adviseerde in september om het vrijkomende spaarloon in spouwisolatie te stoppen. Dat levert door energiebesparing binnen twintig jaar méér geld op dan beleggen of sparen - wat de meeste mensen met hun spaarloon doen. Een zelfstandig energie-adviseur voegt daar in het Fries Dagblad aan toe: isoleer niet alleen, maar schaf tegelijk een waterontharder aan. Levert óók energiebesparing op, plus langer levende apparatuur, plus natuurlijk lekker zacht water.

Verreweg de belangrijkste reden waarom mensen een waterontharder aanschaffen is de ergernis over kalkaanslag. "Je kunt je badkamer een dag lang poetsen tot alle aanslag weg is en dan ben je na korte tijd weer terug bij af," zegt Jan Dijkstra van Energieservice Dijkstra. Voor zichzelf is hij daarom overgegaan op de installatie van een AquaCell waterontharder. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat hij daarmee ook energie bespaart. "De warmtewisselaars in apparaten als cv-ketels, boilers, vaatwassers en wasmachines, maar ook koffie-apparaten en waterkokers werken zonder kalkaanslag veel sneller en efficiënter. Bovendien - zo blijkt uit onderzoek - gaat de apparatuur langer mee." Kalkaanslag is een bekende oorzaak van defecte verwarmingsapparatuur. Dijkstra: "Maar je kunt op je vingers natellen dat je ook geld terugverdient op deze investering."

Volgens een opgave van het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau Battelle Institute bespaart een gezin van vier personen door een waterontharder 120 euro per jaar aan energiekosten. Het gebruik van wasmiddelen, shampoo en zeep neemt met 70 procent af. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet meer nodig. Veel gebruikers van zacht water ervaren bovendien een aanzienlijke verbetering van de conditie van hun huid.


Meer informatie:
Aquacombi Nederland
Mathijs Dijkstra
Pasteurweg 14
8503 AB Joure
T +31 (0) 88 98 99 100
w www.aquacombi.nl
w www.aquacell.nl