Hervormers accountancy presenteren dinsdag 'missie' aan NIVRA-bestuur

06 november 2010 - Veertig accountants, ondernemers en studenten kwamen gisteren samen op de tweede 'Tweetup' over hervorming van het accountantsberoep. Aanstaande dinsdag 9 november zullen ze aan het NIVRA/NOvAA-bestuur als eerste stap een mission statement presenteren waarin ze de dieperliggende essentie van hun plannen en kritiek zullen verwoorden. Daarna gaan ze 'vol gas' verder.

Na de eerste bijeenkomst op 23 oktober hadden de hervormers aangekondigd dinsdag met een concreet tienpuntenplan te komen, maar daarvan is als eerste stap afgezien. Lag de nadruk bij de eerste tweetup primair op het opschrijven en ordenen van alle vernieuwende ideeën, deze tweede bijeenkomst ging vooral over de vraag langs welke weg de gewenste veranderingen gestalte moeten krijgen.

Dit mede onder invloed van de inbreng gisteren van hoogleraar Marcel Pheijffer, onder wiens blog van 13 oktober de jonge hervormingsbeweging op gang kwam na een reactie van Pieter de Kok, en die gisteren voor het eerst aanwezig was. De aanwezigen waren daarvoor net een uur bezig geweest om dertig discussiepunten terug te brengen tot een concreet hervormingplan voor het bestuur van NIVRA en NOvAA.

"Get real", zei Pheijffer, aldus het verslag in het FD. "Als je nu komt met je boodschappenlijstje van hervormingen, dan neemt de beroepsorganisatie wat punten over en verlies je je kracht. Wil je de professie terugveroveren op de business? Formuleer dan nu je missie."

Pheijffer kreeg bijval van onder meer Fou-Khan Tsang, bestuurder van Alfa Accountants en Adviseurs en daar vanaf 1 januari 2011 bestuursvoorzitter. Deze gaf daarbij wel aan dat de koerswijziging voor aanstaande dinsdag niet het gepassioneerde en 'vrije' karakter van het hervormingsinitiatief zal verdringen, noch de bijbehorende twitteractiviteiten. "Blijf bij elkaar om met passie over het vak te praten. Onze kracht is dat we alles roepen wat we vinden, niet in de besloten bestuurskamer, maar in de openbaarheid. Houd het open, transparant en modern", aldus Tsang.

"Het gevaar is levensgroot dat een boodschappenlijstje van tien punten als concrete oplossing wordt gezien en aangepakt, terwijl de dieperliggende essentie van de discussie achterwege wordt gelaten", motiveert deelnemer Wilbert Snoei, werkzaam bij Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs, de koerswijziging in een uitgebreid verslag van de tweede tweetup. "En die essentie is dat een groep accountants zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt door de huidige beroepsorganisatie in haar publieke uitingen en houding."

"We hebben met de groep een lijn besproken richting de bestuursvergadering NIVRA/NOvAA aanstaande dinsdag 9 november", schrijft Pieter de Kok vandaag op zijn weblog op Coney.nl. "De rode draad is 'samenwerking' onder een 'vergrootglas', een 'kritische spiegel', de hervorming voorop. Wij komen met een missie. Dit is onze 'eerste' insteek. De 24e november is de landelijke Accountantsdag, hierna gaan we vol gas verder."

Ook NRC Handelsblad besteedt vandaag aandacht aan de bijeenkomst. "Als accountants de tweetup ontdekken als modern communicatiemiddel, dan moet er toch wat aan de hand zijn in het beroep dat voor de buitenwereld toch niet echt een swingend karakter heeft", zo begint het verslagje in de rubriek Lux.


Zie het origineel