Ingezonden persbericht


Persbericht van Christelijk Basisonderwijs Drenthe

7 juni 2010

Christelijk Basisonderwijs Drenthe: iedere dorpskern en wijk tenminste één kwaliteitsschool

De gezamenlijke christelijke scholen voor primair onderwijs in Drenthe pleiten ervoor dat iedere dorpskern of wijk in Drenthe over een kwaliteitsschool beschikt. Volgens hen is het cruciaal dat bij een neergaande demografische trend ouders erop kunnen vertrouwen dat voor hun kind altijd een kwalitatief goede school is.

Het pc onderwijs wil met dit geluid het gesprek over de krimp een nieuwe wending geven. Wanneer scholen dreigen onder de opheffingsnorm te komen, grijpen gemeenten naar het instrument van de samenwerkingsschool van bijzonder en openbaar onderwijs en voeren zij het gesprek over financiën en huisvesting. De christelijke scholen roepen gemeenten en provincie op met hen in gesprek te gaan om het allerbelangrijkste te kunnen garanderen voor iedere kern: kwalitatief goed onderwijs. Vorige maand bleek uit het inspectiejaarverslag dat het christelijk onderwijs bovengemiddeld scoort op kwaliteit.

Toegewijde leerkrachten, oprechte aandacht, veilige omgeving

De Onderwijsinspectie publiceerde dat in Drenthe bijna de helft van de kleine scholen een andere school in de buurt heeft en roept de scholen op tot samenwerking. "Wij hebben als christelijk onderwijs aangetoond dat de kleine school ook zelfstandig wel degelijk goed kan scoren op kwaliteit. Echter, één school kan de beste oplossing zijn om onderwijs in kleine kernen mogelijk te blijven maken", aldus de christelijke scholen. "Juist om de kwaliteit in dat geval te garanderen moet je bij de inrichting daarvan profiteren van de kracht van het christelijk onderwijs: de persoonlijke toewijding van leerkrachten en directeuren, de oprechte aandacht voor het kind, het bieden van veiligheid en geborgenheid, de manier waarop ouders zijn betrokken en de goede sfeer op de school.

Kwaliteitsambassadeur

Het christelijk basisonderwijs komt met het initiatief omdat zij zich kwaliteitsambassadeur voelt van het basisonderwijs in de provincie. De kwaliteit van alle, dus ook kleine scholen moet op orde zijn en de scholen bepleiten dat alle onderwijsinstellingen hier stevig op inzetten. Niet alleen staan zij ervoor dat in heel Drenthe in 2014 zwakke scholen tot het verleden behoren, ook wil zij dat Drenthe dan minimaal drie excellente basisscholen heeft.

Keuzevrijheid

Het christelijk onderwijs benadrukt dat het belangrijkste voor een succesvolle schoolloopbaan voor kinderen is, dat ouders achter de schoolkeuze staan. Daarbij vindt zij dat iedere gemeente de verplichting heeft erop toe te zien dat binnen de gemeentegrenzen een breed aanbod blijft, waarbij de keuzevrijheid tussen bijzonder en openbaar onderwijs gehandhaafd moet blijven.

Uitnodiging wethouders

Diverse instellingen voor christelijke basisonderwijs in Drenthe zullen deze maand de wethouder van Onderwijs uitnodigen om de kwaliteitsagenda voor het onderwijs in hun gemeente te bespreken. Op 10 november organiseren de scholen voor alle betrokkenen in Assen de themabijeenkomst "Krimp, Kracht en Kwaliteit."