Forum


10 november 2010

Conferentie Taal en Ouderbetrokkenheid

Verschillende programma's voor VVE, basisscholen en middelbare scholen hebben goede ervaringen met het aanbieden van trajecten Taal en Ouderbetrokkenheid aan anderstalige ouders. Op 10 november krijgt u inzicht in deze good practices. Taalaanbieders, scholen en gemeenten geven antwoord op vragen over werving, organisatie, methoden, financiën en opbrengsten.

FORUM organiseert de conferentie Taal en Ouderbetrokkenheid in samenwerking met onder meer de PO-raad en de VO-raad.

Ouders die betrokken zijn bij het onderwijs van hun kinderen en een goed beeld hebben van wat er op school gebeurt kunnen hun kind thuis effectiever begeleiden. Een grote groep ouders die slecht Nederlands spreekt slaagt hier echter niet in. Terwijl het juist hun kinderen zijn die extra steun nodig hebben.

Er bestaan vele initiatieven om taalvaardigheid en ouderbetrokkenheid bij anderstalige ouders te vergroten. Een succesvolle manier om de noodzakelijke driehoek ouder-kind-school te verstevigen, zijn trajecten Taal en Ouderbetrokkenheid.

Deze trajecten, laagdrempelig aangeboden op school, combineren Nederlandse les en schoolgebonden activiteiten. Tijdens deze conferentie krijgt u inzicht in verschillende good practices van trajecten Taal en Ouderbetrokkenheid in VVE, basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en krijgt u van taalaanbieders, scholen en gemeenten antwoord op vragen over werving, organisatie, methoden, financiën en opbrengsten.

Programma
13:00 uur Inloop met lunch en inschrijving
13:30 Opening dagvoorzitter Mark Frequin (directeur Generaal Wonen, Wijken en Integratie)
13:45 Met ouders: wat heeft de cursus voor u betekend? Met een onderzoeker: wat is het belang van Taal en Ouderbetrokkenheid? Wat levert het ouders op, wat levert het scholen op, wat levert het de gemeente op?
14:15 Workshopronde 1: goede voorbeelden uit het primair en het voortgezet onderwijs: welke methode is gebruikt? Hoe is het traject georganiseerd? Met welk budget? Wat zijn succesfactoren en knelpunten? 15:15 Workshopronde 2: goede voorbeelden uit het primair en het voortgezet onderwijs: welke methode is gebruikt? Hoe is het traject georganiseerd? Met welk budget? Wat zijn succesfactoren en knelpunten? 16:15 Wethouder Ingrid van Engelshoven (gemeente Den Haag) 16:30 Plenaire afsluiting: aan welke ondersteuning heeft u als school of gemeente nog behoefte?
17:00 Borrel

forum logo vrom logo kind-ouder-school mbo raad logo po raad logo vng logo itta logo
foto

Datum en plaats
10 november 2010
Vergader en cursuscentrum Domstad (nabij Utrecht CS) Utrecht

Doelgroep
Gemeenteambtenaren onderwijs/ integratie/ participatie Schoolbestuurders en directeuren VVE en PO
Schoolbestuurders en directeuren VO

Aanmelden
Deelname is gratis
Aanmelding via het aanmeldformulier >