KRO

KRO's Goudmijn: Van afwasser tot topchef

Uitzenddatum: 10/11/2010

Een schat aan waargebeurde verhalen

In KRO's Goudmijn (18.25 uur,Ned.2) het verhaal van een gepensioneerd vrachtwagenchauffeur Ad Bruynzeel die de wereld verovert met een zelfbedacht spelletje. Ad knutselt al zijn hele leven in zijn fietsschuurtje spelletjes in elkaar. Na een paar teleurstellingen was het vorig jaar ineens raak. Zijn spel Wobble is inmiddels een wereldwijd succes en ook genomineerd voor het Spel van het jaar 2010. Voor Ad is de erkenning uiteindelijk nog belangrijker dan het succes. "Het voelt als een diploma, iets wat ik nog nooit in mijn leven heb behaald. Ik heb niet eens een zwemdiploma. Erkenning dat ik niet zo dom ben en best iets kan."

Ook in deze aflevering van Goudmijn het verhaal van 23-jarige Louise van Oldenbeek die voor het eerst van haar leven naar een groot feest gaat, dat uitloopt op een drama. Tijdens Love Parade staat ze midden in de mensenmassa als er paniek uitbreekt. Haar vriend én een fles Bacardi redden uiteindelijk haar leven.

Tot slot ook het bijzondere verhaal van de Marokkaanse Mohamed el Harouchi die van afwasser is uitgegroeid tot een topkok met een Michelinster. Als 14-jarig jongetje valt hij in als afwasser voor zijn broer bij Hotel Gorinchem. Al snel smeert hij de broodjes en besluit hij naar de koksschool te gaan. Zijn harde werken wordt opgemerkt en in de jaren daarna werkt hij met topchefs als Robert Kranenborg en Cees Helder. In 2006 opent hij een eigen restaurant: Solo in Gorinchem. En tot zijn eigen verbazing krijgt hij een jaar later een Michelinster.

KRO's Goudmijn, woensdagavond 10 november om 18.25 uur op Nederland 2 & elke zondagavond om 18.00 uur op Radio 2.
www.kro.nl/goudmijn