Technische Universiteit Delft

Studium Generale: European bites

door M&C

Studium Generale

10 november 2010 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

door Bruno van den Elshout en Esther KokmeijerÂ

Fotografen Bruno van den Elshout en Esther Kokmeijer nemen je mee op reis door de 27 landen van de Europese Unie. In woord en beeld belichten zij een kant van Europa die in de media doorgaans weinig aandacht krijgt: die van de gewone Europeaan. Hoe denkt hij/zij over Nederland(ers)? En in hoeverre klopt het beeld dat wij in Nederland van mede-Europeanen hebben?
Bruno en Esther leggen je graag uit waarom een Frans hotelontbijt zo karig overkomt, hoe een Griek wel twintig beste vrienden kan hebben en waarom corruptie in Bulgarije nog niet afgeschaft is. 'European Bites' wordt een avontuurlijke en leerzame avond met volop gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond wordt afgesloten met hapjes en drankjes uit diverse uithoeken van Europa.

Bruno van den Elshout heeft een jaar lang onafgebroken door de 27 landen van de EU gereisd om meer dan 2500 jongeren te interviewen over sociale omgangsvormen en het leven van alledag. Dit reisproject heeft geleid tot verscheidene publicaties en tentoonstellingen in binnen- en buitenland, alsmede de uitgave van het boek Crossroad Europe.

Esther Kokmeijer heeft samen met Henrik Jan Haarink de exacte middelpunten van elk van de 27 EU-landen berekend en bezocht. Tijdens hun rondreis fotografeerden zij deze middelpunten en legden zij steeds contact met de bewoners van het huis dat zich het dichtst bij het exacte middelpunt bevond. Na afronding van het project hebben Esther en Henrik Jan de reizende tentoonstelling 'Contains the EU' samengesteld. Begin 2011 verschijnt een verslag van deze reis in boekvorm.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl