Technische Universiteit Delft

Promotie: Batterijen

door M&C

Promotie van De heer M. Valvo: "Electrospray-assisted synthesis methods of nanostructured materials for Li-ion batteries"

10 november 2010 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer M. Valvo | Laurea in Fisica, Italië
promotor | Prof.dr. S.J. Picken TNW
coprom. | Dr. E.M. Kelder UHD-TNW

Electrospray-assisted synthesis methods of nanostructured materials for Li-ion batteries

Dit proefschrift richt zich op de synthese van nanogestructureerde materialen via een aerosolroute, waar de aerosol middels elektrosprayen van vloeibare precursors wordt gegenereerd. Electrosprayen is een krachtige techniek voor de productie van bijna monodisperse, sterk geladen druppeltjes. Deze techniek is aantrekkelijk voor een eenvoudige, directe en kosteneffectieve productie van verschillende soorten nanogestructureerde functionele materialen. De materialen zoals onderzocht in dit werk staan in het teken van toepassingen voor negatieve elektroden in geavanceerde Li-ionbatterijen. Het elektrosprayproces is op twee verschillende, doch nieuwe, manieren ingezet om de beoogde materialen te maken. Allereerst is het proces gebruikt voor de productie van nanodeeltjes, door de aerosoldeeltjes op te vangen in een vloeistofbad en vervolgens middels redox-reacties om te zetten in het gewenste nanopoeder. Tevens is de methode toegepast om de complete fabricage van een elektrodecoating in een lage temperatuur éénstapsproces te bewerkstelligen. Dit wordt bereikt door pyrolyse en/of depositie van een vloeibare precursor, waar de benodigde componenten reeds in aanwezig zijn. Het is mogelijk gebleken om een composietelektrode te fabriceren bestaande uit een actieve component, ingevangen in een polymeer. De gevormde materialen laten een verbeterd elektrochemisch gedrag zien ten opzichte van het huidige koolstof, zeker met betrekking tot de opslagcapaciteit. De methode leent zich bijzonder goed voor inpassing in een roll-to-roll proces om zo een continue productie te garanderen van coatings op basis van nanocomposieten. Het moge duidelijk zijn dat de methode zich niet beperkt voor de fabricage van negatieve elektroden voor Li-ionbatterijen alleen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.