Gemeente Bergen op Zoom


Prof.mr. Pieter van Vollenhoven inspecteert Waterlinie

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven inspecteert woensdag 10 november het herstelde deel van de West Brabantse Waterlinie. Het cultuurhistorisch herstel van deze verdedigingslinie moet de geschiedenis van dit gebied weer doen herleven.

De West Brabantse waterlinie is een van de oudste van Nederland. Het herstel van het zuidelijke deel van de linie behelst onder meer het weer zichtbaar en beleefbaar maken van de forten De Roovere en Pinssen en een liniewal daartussen. Het uiteindelijke resultaat levert een boeiend gebied op waar cultuurhistorie, natuur, water en recreatie als vanzelfsprekend samengaan.

Menno van Coehoorn

De West Brabantse Waterlinie is een verdedigingswerk dat in 1628 is aangelegd in opdracht van de Staten van Zeeland en Holland. Doel was de vaarverbinding tussen Zeeland en Holland en Zeeland zelf te beschermen tegen de Spanjaarden. Vestingbouwer Menno van Coehoorn deed in 1698 voorstellen tot verbetering van de forten van deze linie.

Beschermheer

Prof.mr. van Vollenhoven is beschermheer van de gelijknamige stichting. In navolging van prins Frederik Hendrik, die in 1628 de verdedigingswerken aan een inspectie onderwierp, inspecteert prof.mr. Van Vollenhoven nu de onlangs herstelde waterlinie vanuit een boot.

Reconstructie

Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie heeft circa tien jaar geleden negen organisaties bijeengebracht om de West Brabantse Waterlinie weer op de kaart te zetten. Naast de gemeente Bergen op Zoom zijn dit gemeente Steenbergen, provincie Noord-Brabant, stichting Brabants Landschap, waterschap Brabantse Delta, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting Menno van Coehoorn. Hun gezamenlijke inspanning heeft geleid tot de reconstructie van het zuidelijke deel van de West Brabantse Waterlinie.