Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering 10 en 11 november 2010

Op woensdag 10 november en donderdag 11 november vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering op woensdag begint om 14:00 uur en de vergadering op donderdag begint om 19:00 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt.

Â

In de raadsvergadering van 10 november worden de Programmabegroting 2011 en Meerjarenraming 2012-2014 besproken. Deze vergadering begint al om 14:00 uur omdat de raad de tijd wil nemen dit onderwerp uitgebreid te bespreken. Het gaat immers om wat de gemeente het komende jaar gaat doen, hoeveel dat gaat kosten en wat het oplevert.

Â

U kunt beide openbare vergaderingen bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Een kwartier voor de vergaderingen kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergaderingen en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Â

Agenda 10 november 14:00 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Programmabegroting 2011 en meerjarenraming 2012 â 2014

Elk jaar maakt de gemeente een begroting. Hierin wordt aangegeven wat de gemeente het komende jaar gaat doen, hoeveel dat kost en wat het oplevert. Het college heeft de begroting voor het jaar 2011 voorbereid en vraagt nu de raad deze vast te stellen.


4. Najaarsnota 2010

Door middel van de voorjaarsnota en de najaarsnota kan de lopende begroting twee keer per jaar door de raad worden geëvalueerd en bijgesteld. Het college heeft de Najaarsnota 2010 voorbereid en vraagt nu de raad deze vast te stellen.


5. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Agenda 11 november, 19:00 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 30 september 2010

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 8 juli 2010 vast te stellen.


4. Aanpassing Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz (H)

Het gehandicaptenvervoer in Echt-Susteren wordt geregeld door Omnibuzz. Omnibuzz is een samenwerking van de gemeenten in de regio. De afspraken over die samenwerking zijn vastgelegd in een zogenoemde Gemeenschappelijke Regeling. Omdat de manier van afrekenen tussen Omnibuzz en de gemeenten verandert, moet de Gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz worden aangepast. Het college heeft deze aanpassing voorbereid en vraagt nu de raad hiermee in te stemmen.


5. Planschadeverzoek van de heer M. Theunissen, Hingenderstraat 2 te St. Joost

Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd, kunnen degenen die hiervan schade denken te ondervinden een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente (planschade claimen). De gemeente onderzoekt dan of er sprake van schade is en of er een vergoeding moet worden betaald. Het college heeft de aanvraag van de heer Theunissen onderzocht en stelt de raad nu voor hem planschade toe te kennen.


6. Verordening regiofonds Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg

De gemeente Echt-Susteren doet mee aan de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML) waarin de Midden-Limburgse gemeenten gezamenlijk projecten uitvoeren. Deze projecten worden gedeeltelijk betaald uit een regiofonds. Alle regiogemeenten storten hun bijdrage in dat regiofonds. Het fonds wordt door de provincie beheerd. De provincie heeft echter toestemming van alle regiogemeenten nodig om uit het fonds betalingen aan de projecten te doen. Om een en ander goed te regelen is er een verordening opgesteld. Alle regiogemeenten moeten daar dan wel mee instemmen. Het college vraagt de raad dan ook de verordening regiofonds Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg vast te stellen.


7. Beslissing op bezwaar tegen het besluit van gemeenteraad (H)

Als een bestemmingsplan wordt gewijzigd, kunnen degenen die hiervan schade denken te ondervinden een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de gemeente (planschade claimen). De gemeente onderzoekt dan of er sprake is van schade door een bestemmingsplanwijziging is en of er een vergoeding moet worden betaald. Als de indiener het niet eens is met het besluit van de gemeente, kan hij daartegen bezwaar indienen. Dat is in dit geval gebeurd. De raad heeft namelijk besloten een verzoek tot schadevergoeding niet ontvankelijk te verklaren (niet verder te behandelen omdat er geen sprake is van een bestemmingsplanwijziging en daarom planschade niet van toepassing is). De indiener van het verzoek heeft bezwaar tegen dat besluit ingediend. Het college heeft het bezwaar bekeken en stelt de raad nu voor het oorspronkelijke besluit om het verzoek niet ontvankelijk te verklaren in stand te houden.


8. Bestuursopdracht Julianatunnel Susteren

De gemeenteraad heeft op 16 december 2009 het college de opdracht gegeven een bestuursopdracht te maken voor de Julianatunnel te Susteren en deze bestuursopdracht ter vaststelling aan de raad voor te leggen. In een bestuursopdracht wordt beschreven binnen welke kaders het college aan de slag gaat om bepaalde zaken uit te voeren of een plan op te stellen. Het college heeft de bestuursopdracht over de Julianatunnel voorbereid en vraagt nu de raad deze vast te stellen.


9. Deelneming in Stichting Essent Sustainability Development (âStichting Duurzaamheidâ)

In 2009 heeft de gemeente, net als vele andere gemeenten, haar aandelen in Essent verkocht aan RWE. Essent en RWE hebben toen samen afgesproken te investeren in duurzame energieproductie in Nederland. Een nog op te richten stichting zou controleren of deze afspraken worden nageleefd. In die Stichting zouden de verkopende aandeelhouders van Essent zijn vertegenwoordigd. De stichting is opgericht en als verkopende aandeelhouder mag Echt-Susteren aan deze stichting deelnemen. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd dit besluit te nemen, maar niet nadat het de raad heeft gevraagd zijn eventuele wensen en bedenkingen ten aanzien van dit besluit kenbaar te maken. Het college wil graag deelnemen aan de âStichting Duurzaamheidâ en vraagt de raad nu eventuele wensen en bedenkingen ten aanzien van dat besluit kenbaar te maken.


10. Vaststelling ontwerp bestemmingsplan âHommelweg 5 te Susterenâ (H)

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan.

Het college heeft een nieuw bestemmingsplan voorbereid voor het perceel Hommelweg 5 te Susteren om splitsing van de bestaande burgerwoning in twee zelfstandige woningen mogelijk te maken. Het college stelt de raad nu voor dit bestemmingsplan vast te stellen.


11. Motorcrossterrein St.Joost

Motorclub St. Joost en de gemeente Echt-Susteren zijn al een aantal jaren bezig met de realisatie van een motorcrossterrein tussen de wegen A73 en N271 bij St. Joost. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in dit project. In verband met die nieuwe ontwikkelingen stelt het college aan de raad voor het project voorlopig te stoppen en te proberen in samenwerking met de provincie te zoeken naar een regionale locatie voor een motorcrossterrein.


12. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


13. Initiatiefvoorstel Groen Links: Energiescan voor openbare verlichting

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie Groen Links heeft dat nu gedaan over een energiescan voor de openbare verlichting. De fractie stelt de raad voor het college de opdracht te geven een energiescan voor de openbare verlichting in Echt-Susteren uit te voeren en op basis van die scan een uitvoeringsplan voor de besparing van energie op de openbare verlichting te maken en aan de raad voor te leggen.


14. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Stukken ter inzage

De stukken liggen vanaf vrijdag 29 oktober tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475-478478.