Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.54 - Mantelzorgers verdienen een pluim!

Mantelzorgers zijn voor elke gemeente van groot belang, ook voor Boskoop. Naar schatting zijn zo'n 750.000 Nederlanders en zo'n 650 Boskopers mantelzorger. Een mantelzorger is iemand die zorgt voor een ander en wat buiten het `normale' ligt, bijvoorbeeld voor een hulpbehoevende moeder, partner, kind of vriend. Omdat de gemeente het werk van de mantelzorgers zo waardeert, zet zij hen vanaf 10 november extra in het zonnetje. 10 november is de landelijke mantelzorgdag en daarom mag iedere Boskoopse mantelzorger van 10 november tot 10 december een Pluim ophalen in het gemeentehuis. De Pluim is een tegoedbon die kan worden ingewisseld voor een belevenis of cadeau naar keuze. Zo kan de mantelzorger kiezen voor bijvoorbeeld een tijdschriftabonnement, een dagje dierentuin of een stoelmassage.

Wat betekent het om mantelzorger te zijn?
Veel mensen zijn mantelzorger zonder dat ze dat zelf weten. Een mantelzorger zorgt voor een ander en voert dan ook een ongelofelijk belangrijke taak uit voor zijn naaste. Dat kan bijvoorbeeld een demente ouder, chronisch zieke partner, gehandicapt kind of een langdurig zieke vriend zijn. De zorg die mantelzorgers verlenen, is in veel gevallen een dagelijks terugkerende taak. Naast mantelzorger ben je ook werknemer, echtgenoot, ouder, scholier of vrijwilliger. Door al die taken blijft er weinig tijd over voor ontspanning en hobby's.

Gemeente biedt mantelzorgers ondersteuning
Veel mantelzorgers weten niet dat er via de gemeente mogelijkheden zijn om ondersteund te worden bij de taak die zij hebben. De gemeente vindt het van groot belang om mantelzorgers goede ondersteuning te bieden en doet dit in de vorm van informatie en advies, praktische steun, tijdelijke overname van zorg, en materiële steun. Hiervoor heeft de gemeente de specialistische hulp van Palet Welzijn ingeschakeld. Mantelzorgers kunnen naar Palet Welzijn bellen als ze meer willen weten over de diverse vormen van ondersteuning (tel. 0800-9359456).

Hoe ontvangt een mantelzorger de Pluim?
Iedere Boskoopse mantelzorger kan vanaf 10 november de Pluim ophalen in het gemeentehuis. Als u iemand kent die veel voor u of voor iemand anders doet, dan kunt u diegene natuurlijk ook wijzen op de actie. Aan mantelzorgers die de Pluim ophalen in het gemeentehuis wordt gevraagd een formulier in te vullen. In dat formulier worden vragen gesteld om de mantelzorger beter te leren kennen, zodat de gemeente hen in de toekomst beter kan adviseren en ondersteunen.

Bent u al als mantelzorger geregistreerd? Dan ontvangt u een brief van de gemeente, waarmee u de Pluim kunt ophalen in het gemeentehuis. Heeft u zich wel laten registreren als mantelzorger, maar op 12 november nog geen brief ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via
0172-219500, of mailen naar: welzijnonderwijs@boskoop.nl. Is het in verband met de zorgtaken lastig om de bon op te halen, dan kan de gemeente deze langsbrengen of opsturen. Ook in dat geval kunt u bellen naar 0172-219500, of mailen naar: welzijnonderwijs@boskoop.nl.