Amnesty International
PERSBERICHT
CLEAN THE NIGER DELTA COALITION

Vijftien jaar na executie Ken Saro-Wiwa
roepen acht organisaties in Den Haag op tot schoonmaak van Nigerdelta

Op 10 november, vijftien jaar na de executie van de Nigeriaanse activist en schrijver Ken Saro-Wiwa, roepen acht mensenrechten- en milieu-organisaties in Den Haag op tot een structurele schoonmaak van de Nigerdelta.

Met een herdenkingsactie voor Saro-Wiwa en een discussie onder leiding van Harm Ede Botje (Vrij Nederland) vragen de organisaties op het Plein in Den Haag aandacht voor de nog steeds voortdurende vervuiling van het olierijke gebied in Nigeria die tot grote armoede, conflicten en schendingen van mensenrechten heeft geleid. De Coalitie bestaat uit Afro-Euro, Amnesty International, Cordaid, Global Human Rights Defence, Hope for the Niger Delta Campaign, Institute for Environmental Security, Milieudefensie, Unrepresented Nations and Peoples Organization.

Prominenten en anderen zullen 500 kaarsen aansteken om te herdenken dat schrijver, journalist en mensenrechtenactivist Ken Saro-Wiwa, samen met acht andere activisten, op 10 november 1995 werd geëxecuteerd door de militaire regering. De kaarsen zullen samen de tekst 'Clean the Niger Delta' vormen.

Herdenking
17.30 uur: Video over Ken Saro Wiwa en welkom door Sunny Ofehe, directeur van Hope for the Niger Delta Campaign.
17.40 uur: Hoogleraar Michael Van Walt van Praag over zijn herinneringen aan Ken Saro-Wiwa. Als eerste secretaris-generaal van de Unrepresented Nations and Peoples Organization hij Ken Saro-Wiwa in 1993 naar Nederland en begeleidde hem in contacten met de VN en internationale media.
17.50 uur: De Nederlandse mensenrechtenambassadeur, Lionel Veer, zal als eerste prominente gast één van de vijfhonderd kaarsen aansteken.

Discussie
Aansluitend volgt een discussie waarvoor vertegenwoordigers van Shell en de Nigeriaanse ambassade en Nederlandse parlementariërs van VVD, CDA en SP zijn uitgenodigd. Inzet is het vinden van oplossingen voor de problemen in de Nigerdelta. Deelnemers zijn o.m. Nnimmo Bassey, voorzitter van Friends of the Earth International en pleitbezorger van milieu- en mensenrechten en eerste secretaris van de Nigeriaanse ambassade, Margaret Igbinobaro en Gesthuizen (SP).
René Grotenhuis, directeur van Cordaid, zal namens de coalitie een afsluitend woord uitspreken.

Nneka
Tenslotte zullen de deelnemers in een tocht met kaarsen naar het Paard van Troje lopen, waar om 19.30 uur de deuren opengaan voor het concert van de internationale soul star Nneka. Nneka een bevlogen en gelauwerde zangeres uit de Nigerdelta die vol hoop en optimisme over Afrika zingt: "I do it in a sweet way - but I sing to speak the truth." De titel van het concert is 'We all stand before history,' een citaat van Ken Saro-Wiwa dat hij uitsprak tijdens zijn rechtszaak, kort voordat hij geëxecuteerd werd.

Ken Saro-Wiwa
Schrijver, journalist en activist Ken Saro-Wiwa was lid van de Ogoni, een etnische minderheid van voornamelijk boeren en vissers in de Nigerdelta. Sinds de jaren '50 heeft de oliewinning in dat gebied voor veel schade aan het milieu gezorgd, terwijl de bewoners van de natuur afhankelijk zijn voor hun bronnen van inkomsten. De vervuiling heeft hun rechten geschonden, zoals hun recht op gezondheid, een gezonde leefomgeving en op een adequate levensstandaard. De diepgewortelde frustratie en het wantrouwen ten aanzien van de regering en de oliemaatschappijen hebben tot veel geweld, toenemende rebellie en criminaliteit geleid.

In 1990 richtte Saro-Wiwa de Movement for the Survival of the Ogoni People op en leidde een geweldloze campagne tegen de vervuiling en het gewelddadig neerslaan door de regering van protesten hiertegen. In 1994 ontving hij de Right Livelihood Award, ook wel de 'Alternatieve Nobelprijs' genoemd.
Duizenden Ogoni kwamen om het leven, honderden critici van de regering, journalisten en activisten werden gearresteerd en tal van mensen werden geëxecuteerd. Zo ook Ken Saro-Wiwa. Zijn executie leidde tot wereldwijde verontwaardiging en het vertrek van Shell uit Ogoniland. Bewoners van de Nigerdelta ondervinden echter nog dagelijks de gevolgen van de vervuiling en het affakkelen van gas.

Oproep aan Shell, de Nederlandse en de Nigeriaanse overheid
De organisaties roepen Shell, de Nederlandse en de Nigeriaanse regering op om, in nauw overleg met bewoners en organisaties in de Nigerdelta, de vervuiling op te ruimen en nieuwe vervuiling op structurele wijze tegen te gaan. Shell zou daarnaast alle milieu-effecten van de olie- en gasexploitatie in de Nigerdelta openbaar moeten maken en alle effecten op mensenrechten van de bewoners van de delta in kaart moeten brengen.
Daarnaast doen de organisaties een oproep aan de Nigeriaanse overheid, die momenteel nieuwe wetgeving op het gebied van de oliewinning opstelt, om mensenrechten in deze nieuwe Petroleum Industry Bill te verankeren.

Noot aan de redactie
Voor meer informatie kunt u kijken op www.cleanthenigerdelta.org, of bellen met Amnesty International, Nicole Sprokel, 020 7733677 of 06 22109964.
Voor meer informatie over het concert van Nneka kunt u bellen met Het Paard van Troje, of met UNPO, Maggie Murphy, 070 3646504.

Audiovisueel
* Video over Ken Saro-Wiwa: http://www.cleanthenigerdelta.org/index.php/watchthevideo
* Foto's van Kadir van Lohuizen over de Nigerdelta zijn te bezichtingen in het Paard van Troje. Zie voor overige foto's ook: http://www.cleanthenigerdelta.org/index.php/photogallery