Opening www.infofyto.nl bij presentatie rapport Medicijnen uit de kas

08/11/2010 15:40

InnovatieNetwerk

Pillen of planten

Tegenwoordig nemen mensen de regie voor hun eigen gezondheid in eigen hand. Zij kiezen daarbij vaak voor natuurlijke middelen, zoals kruiden. Fytotherapie is de officiële naam hiervoor, en de betekenis hiervan groeit. Wetenschappelijk is bijvoorbeeld vastgesteld dat wilgenbast net zo goed pijn en koorts verdrijft als de chemisch geproduceerde aspirine. En dat vrijwel zonder bijwerkingen. Maar dit staat alleen vast voor een kwalitatief goed product waarbij duidelijk is hoeveel werkzame stof er in zit. Er zijn echter veel middelen op de markt waarover, vooral op internet, van alles beweerd wordt. Wat is daarvan waar, wat is onzin en hoe vinden we de juiste informatie?

Betrouwbare informatie

Om te weten welke kruidengeneesmiddelen (fytotherapeutica) echt werken en hoe dit te herkennen is er nu een onafhankelijke en informatieve portal opgezet www.infofyto.nl . Op deze website vinden consumenten betrouwbare informatie over plantaardige geneesmiddelen en hun werking. Het is een publieksvriendelijke samenvatting van drie Engelstalige wetenschappelijk gezaghebbende bronnen over kruiden. Met de zoekfunctie op de site kunnen consumenten klachten cq. aandoeningen invoeren en vervolgens de werkzame kruiden selecteren. Daarnaast is te lezen hoe de kruiden te gebruiken zijn en of er wisselwerkingen bekend zijn met andere geneesmiddelen. De aanbevolen dosering staat er bij en of er al een geneesmiddel van gemaakt is dat te koop is in Nederland. Een team van specialisten van de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor fytotherapie, de NVF, staat garant voor actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Kansen voor telers

SIGN en InnovatieNetwerk zien in dit licht kansen voor de gecontroleerde teelt van geneeskrachtige kruiden. Meer bekendheid met de geneeskrachtige effecten van kruiden zal immers een stimulans betekenen voor zowel omzet als innovatie in de hele sector. Telers kunnen op deze manier hun productarsenaal uitbreiden en tegelijkertijd bijdragen aan een gezondere samenleving en meer biodiversiteit. Samen met de NVF hebben telers een lijst met kansrijke plantensoorten opgesteld. Deze lijst is te vinden in het rapport 'Medicijnen uit de kas' dat tegelijkertijd met de website wordt gepresenteerd.

Tijdens een expertmeeting op 10 november overhandigt de NVF het rapport aan de opdrachtgever. Om 18.00 uur gaat de website de lucht in.

Voor nadere informatie:

Drs. A.G.M. (Tedje) van Asseldonk (NVF) nvf@fyto.nl

Peter Oei, (SIGN en InnovatieNetwerk) p.t.oei@innonet.agro.nl

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) (www.innovatieglastuinbouw.nl )

InnovatieNetwerk (www.innovatienetwerk.org )

Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) (www.fyto.nl )





http://www.innovatienetwerk.org