Chronisch vermoeidheidssyndroom een infectieziekte?

08/11/2010 16:30

ME/CVS-Stichting Nederland

Professor Kenny de Meirleir spreekt tijdens middagsymposium

ME/CVS-Stichting Nederland

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook wel ME genoemd) is mogelijk een infectieziekte en wordt in verband gebracht met een retrovirus met de naam XMRV. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken duiden er op dat ME/CVS niet tussen de oren zit, maar een lichamelijke oorzaak heeft. Vooraanstaand professor Kenny de Meirleir, ME/CVS- expert met veel kennis van XMRV, houdt tijdens een middagsymposium van de ME/CVS-Stichting Nederland een voordracht. U bent aanstaande woensdag, 10 november, van harte welkom van 13.30 tot 16.30 uur in vergadercentrum Hoog Brabant in Utrecht.

De Meirleir voorziet een verandering in de behandelmethoden van ME/CVS-patiënten. Omdat de ziekte nu met antivirale middelen is te bestrijden, moeten psychologen volgens hem rekening houden met drastische veranderingen in de behandelwijzen van ME/CVS-patiënten. Internisten zullen in de toekomst wellicht een grotere rol gaan spelen bij de behandeling van het chronisch vermoeidheidsyndroom.

Ook Amerikaanse wetenschappers ontdekten vorig jaar dat tweederde van de patiënten met het ME/CVS is besmet met het XMRV-virus. Hiermee denken de onderzoekers te kunnen bewijzen dat het chronisch vermoeidheidssyndroom een lichamelijke oorzaak heeft. Met deze steeds rijker wordende kennis over het retrovirus laait het debat over het ontstaan van ME/CVS en de behandeling ervan meer en meer op.

Deze en andere denkbeelden komen ter sprake tijdens het symposium, dat in het kader van de 'Week Chronisch Zieken' door de ME/CVS-Stichting Nederland wordt gehouden. Wilt u het symposium bijwonen, stuur dan een e-mail naar info@me-cvs-stichting.nl. Meer informatie over het programma vindt u in de bijlage.

De ME/CVS-Stichting verwelkomt u graag op 10 november!

Naar schatting één procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ziekte kenmerkt zich onder andere door een slopende vermoeidheid die vele jaren kan aanhouden. De ziekte is lastig te behandelen zolang de oorzaak onduidelijk blijft. De ME/CVS-Stichting Nederland is de patiëntenorganisatie voor mensen met ME/CVS.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.mecvsstichting.nl.