Gemeente Haren

Gemeente Haren ondersteunt gedeeld autogebruik

Tweede Greenwheels auto officieel in gebruik genomen

09/11/2010

Woensdag 10 november om 13.00 uur wordt de tweede Greenwheels auto in Haren officieel in gebruik genomen op het parkeerterrein op de hoek van de Beatrixlaan en de Irenelaan. Wethouder Groot overhandigt de sleutel van de auto aan mevrouw van Hoorn, inwoner van Haren.

Mevrouw van Hoorn is een inwoner van Haren die, (mede) omdat er een Greenwheels-auto bij haar in de buurt komt te staan, heeft besloten om haar auto weg te doen. De Greenwheels-auto staat op het parkeerterrein op de hoek van de Beatrixlaan en de Irenelaan. Na een parkeerplaats bij het station, is dit de tweede plek voor Greenwheels in de gemeente Haren. Inmiddels maken 15 huishoudens van de auto bij het station gebruik en dat is veel, want Greenwheels hanteert een norm van 10 tot 15 huishoudens per auto. Vandaar dat Greenwheels de gemeente heeft gevraagd om een tweede parkeerplaats in Haren te reserveren.

Handig concept
Greenwheels is inmiddels in veel steden en dorpen actief. Leden van de organisatie betalen maandelijks een bepaald bedrag en kunnen vervolgens een Greenwheels-auto meenemen wanneer zij die nodig hebben. Het gebruik kost vervolgens een klein bedrag per uur en een bedrag voor de gereden kilometers. Een handig concept voor mensen die slechts af en toe een auto nodig hebben.

De gemeente Haren ondersteunt het Greenwheels-concept, omdat hierdoor het aantal autoverplaatsingen en het aantal gereden autokilometers in de gemeente minder wordt. Dit zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke stoffen afneemt, wat de leefbaarheid in de gemeente bevordert. Daarnaast blijkt door het Greenwheels-concept het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer toe te nemen. Zowel het beperken van het autogebruik als het stimuleren van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer is een belangrijke doelstelling in het gemeentelijk verkeer- en vervoerbeleid.