Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


OLVG behandelt nu ook natte maculadegeneratie met Lucentis®

Persbericht: OLVG behandelt nu ook natte maculadegeneratie met Lucentis®

Ernstige vorm van slijtage van netvlies

Amsterdam, dinsdag 9 november 2010

Oogartsen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam behandelen nu ook patiënten met natte maculadegeneratie met het medicijn Lucentis. Natte maculadegeneratie is een ernstige vorm van slijtage van het netvlies en kan uiteindelijk leiden tot ernstige slechtziendheid met ingrijpende gevolgen voor bijvoorbeeld lezen, autorijden, televisie kijken en het herkennen van gezichten. Het OLVG werkt bij de behandeling nauw samen met Visio, het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden en met de Maculadegeneratie Vereniging Nederland. Het OLVG organiseert zaterdag 27 november voor het eerst een voorlichtingsbijeenkomst voor patiënten met maculadegeneratie.

De aandoening Macula Degeneratie (MD) betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek in het oog. Er bestaan twee varianten: droge en natte maculadegeneratie. Droge maculadegeneratie is een sluipend en zéér langzaam verlopend proces, waarbij het vele jaren kan duren voordat het zien achteruit gaat. Bij natte maculadegeneratie verloopt het verlies van het gezichtsscherpte veel sneller.

Extra aandacht

Oogarts Antonella Witmer heeft zich in het OLVG gespecialiseerd in het behandelen van de natte maculadegeneratie: "Het OLVG maakt sinds kort gebruik van het groeifactorremmend medicijn Lucentis dat onder lokale verdoving met een injectie wordt toegediend in het oog. Voorheen konden we de achteruitgang van de aandoening enigszins vertragen. Met Lucentis kunnen we de voortgang remmen en in sommige gevallen de gezichtsscherpte verbeteren. Voorwaarde is wel dat we in een vroeg stadium met de behandeling starten. Naast de behandeling geven we veel aandacht aan de begeleiding en de voorlichting aan de patiënten. Zo komt Visio elke maand in het OLVG om de patiënten met hun vragen te helpen over het leven, leren, wonen en werken met een visuele beperking en met de MD Vereniging organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten. Daar geven we uitleg over de aandoening en de behandeling met Lucentis."

Oudere leeftijd

Deze aandoening komt vooral voor na het vijftigste levensjaar en is de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van de gezichtsscherpte bij mensen boven de 65 jaar. In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 14% van de mensen tussen de 55 en 64 jaar aan enige vorm van maculadegeneratie. Dit loopt in de groep 65- tot 75-jarigen op tot bijna 20% en tot 37% bij 75-plussers.