Gemeente Lochem


Bestemmingsplan Buitengebied bijna afgerond?

Vanaf 2008 is er hard gewerkt aan het bestemmingsplan Buitengebied. Na bijna drie jaar van onderzoeken, overleggen en presenteren, is het nu zover dat de gemeenteraad een beslissing neemt over de vaststelling in de vergadering van 7 december.

Eerst Ronde tafelgesprekken
Voordat de raad overgaat tot besluitvorming, kunnen indieners van zienswijzen ten aanzien van het ontwerp bestemmingsplan met de raad in gesprek gaan. De ronde tafelgesprekken vinden plaats op 15, 16 en 17 november. Hieronder vindt u een overzicht van de thema's waarover gesproken wordt:
* op 15 november, vanaf 20.00 uur: "wonen en recreatiewoningen"
* op 16 november tussen 19.00 uur en 20.30 uur: "landbouw" en tussen 20.30 uur en 22.00 uur "landschap/natuur/milieu en mer"
* op 17 november tussen 19.00 uur en 20.30: "bedrijven" en tussen 20.30 uur en 22.00 uur "recreatie en sport".

Zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 27 mei 2010 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn ongeveer 220 zienswijzen ingediend.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?
De huidige plannen zijn sterk verouderd en passen zowel beleidsmatig als juridisch niet meer bij de huidige situatie. Tevens dienen bestemmingsplannen eens in de tien jaar te worden herzien. Door de vaststelling van het gewijzigde ontwerp bestemmingsplan ontstaat er één buitengebieddekkend plan met een eenduidige regelgeving en beleid.

Kansen en vertrouwen
Doel en motto van het bestemmingsplan is " biedt kansen en vertrouwen" doordat:
* agrariërs kunnen "boeren" met het landschap

* de landschappelijke kwaliteiten bij het "boeren" centraal gesteld worden waardoor er ruimte ontstaat om die landschappelijke kwaliteit te versterken
* de bestaande natuurwaarden beschermd worden en verder kunnen worden ontwikkeld
* bouwinitiatieven van bedrijven gepaard zullen gaan met landschapsversterking.

Wat levert het op?
Door dit nieuwe plan kunnen verzoeken voor het buitengebied efficiënter afgehandeld worden. Ook zorgt dit voor een verbetering van de ruimtelijke structuur in ons landelijk gebied. Gemeente en bewoners hebben de afgelopen periode intensief met elkaar gesproken over dit nieuwe bestemmingsplan, wat leidde tot meer begrip voor elkaars standpunten.

Het vast te stellen bestemmingsplan
Het raadsvoorstel en het bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken liggen ter vaststelling gereed en zijn vanaf 11 november 2010 digitaal te raadplegen. Omdat het raadsvoorstel en het bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken nog moeten worden vastgesteld, kunnen aan de stukken geen rechten worden ontleend. Tevens kunnen er geen wijzigingen en/of aanpassingen meer plaatsvinden. De besluitvorming is nu in handen van de gemeenteraad.