Haven Amsterdam

Stadhaven Minerva genomineerd voor Europese ESPO Award

4 november 2010

Stadhaven Minerva is genomineerd voor de jaarlijkse Europese ESPO Award. Op negen november aanstaande wordt in Brussel bekend gemaakt of Amsterdam de Award gewonnen heeft. De Award wordt uitgereikt aan vernieuwende projecten en initiatieven op het gebied van integratie van stad en haven. Andere genomineerde steden zijn Antwerpen, Helsinki, Koper, Marseille en Ponta Delgada.

Haven Amsterdam heeft het succesvolle project Stadhaven Minerva ingediend voor de ESPO Award 2010. Het gebied ligt op het scharnierpunt tussen stad en haven en ondergaat in een paar jaar tijd een metamorfose van verouderd havengebied naar een hip gebied vol creatieve bedrijven. Industrieel erfgoed wordt gerenoveerd, markante nieuwe gebouwen verrijzen, de infrastructuur wordt vernieuwd en het gebied wordt een aantrekkelijke plek om te bezoeken.

Daarnaast blijft er in Stadhaven Minerva ruimte op en aan het water voor kleinschalige nautische bedrijven. Als een zwaluwstaart zijn haven en stad hier met elkaar verbonden: op het land is de stedelijke bedrijvigheid, op het water de maritieme bedrijvigheid.

De organisatie van Europese zeehavens ESPO (European Sea Ports Organistion) heeft de "Award on Societal Integration of Ports" in 2009 in het leven geroepen. Met de prijs wil de ESPO projecten en initiatieven onder de aandacht brengen waar de integratie van stad- en havenactiviteiten een grote meerwaarde oplevert in sociaal en economisch opzicht. Dit vanuit de missie van ESPO om bij te dragen aan een veilige, duurzame en efficiënte Europese havensector die een sleutelrol speelt in logistiek en transport.

De Award wordt op 9 november uitgereikt door Eurocommissaris Siim Kallas.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75, anja.vonk@portofamsterdam.nl