GroenLinks


GroenLinks wil meer ruimte voor flexibele lestijden op scholen

Woensdag 10 november 2010, 11:08u - Jesse Klaver
* onderwijs

Eigentijdse scholen worden door de huidige regelgeving belemmerd om flexibel onderwijs te geven. Kamerlid Jesse Klaver (woordvoerder onderwijs) stelt woensdag bij de begrotingsbehandeling onderwijs in de Tweede Kamer voor dat er meer ruimte moet komen voor scholen om flexibele lestijden aan te bieden.

Volgens Klaver is het onderwijs in Nederland nogal ouderwets georganiseerd. Het aanbod wordt vastgelegd op basis van de leeftijd van een kind en niet zijn of haar ontwikkeling, met lange schoolvakanties en tussen de middag thuis lunchen. Zo is er een school in Zandvoort het hele jaar open van 8.00 uur tot 18.00 uur, maar mag deze geen lessen in zomervakantie meetellen in de onderwijstijd.

"Ik zou graag zien dat het onderwijs moderner wordt georganiseerd. Juist ook om meer maatwerk mogelijk te maken. Het is gek dat alle leerlingen van zeg acht jaar hetzelfde onderwijs krijgen aangeboden. Ook krijgen alle leerlingen evenveel uren les, terwijl bijvoorbeeld kinderen met taalachterstanden of gedragsproblemen gebaat zijn bij extra lestijd", aldus Klaver.

Klaver wil het stelsel niet op de schop gooien. "Een blauwdruk vanuit Den Haag werkt niet. Maar scholen die op zoek gaan naar een eigentijdse invulling moeten daar wel alle ruimte voor krijgen. Nu hebben ze die ruimte niet. Een rekenles in augustus telt niet als onderwijstijd, dezelfde rekenles in januari wel."

Volgens GroenLinks zijn er nog meer regels die het flexibele scholen moeilijk maken hun ideaal waar te maken. Zo mogen leerlingen vanwege de Leerplichtwet niet buiten de schoolvakanties om vrij nemen. De integratie van naschoolse opvang en onderwijs wordt bemoeilijkt door de verschillende eisen die er worden gesteld aan het personeel en de opvangruimte.