Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kennismakingsbezoeken Rosenthal in Brussel

Kennismakingsbezoeken Rosenthal in Brussel

Nieuwsbericht | 10 november 2010

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) bracht vandaag in Brussel kennismakingsbezoeken aan de secretaris-generaal van de NAVO, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Met secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO besprak Rosenthal het nieuwe strategisch concept van de NAVO en de NAVO-top die op 19 en 20 november in Lissabon wordt gehouden. Ook bespraken zij nieuwe bedreigingen, zoals op het gebied van cyber security. Daarnaast kwam een eventuele Nederlandse bijdrage aan politietraining in Afghanistan aan de orde.

Rosenthal sprak met zijn Belgische collega Vanackere over onderwerpen die spelen tussen beide landen, onder meer op het gebied van infrastructuur en transport. De ministers spraken af een impuls te geven aan de samenwerking van de twee landen en aan de Benelux. Ook in de Europese Unie en daarbuiten zullen de landen de samenwerking verdiepen.

Met hoge vertegenwoordiger Ashton van de Europese Unie overlegde Rosenthal onder meer over de opbouw van de Europese diplomatieke dienst, over sancties tegen Iraniërs die zich schuldig maken aan ernstige schending van de mensenrechten en over het vredesproces in het Midden-Oosten.