Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.35 uur

Utrecht, 10-11-2010

Achtervolging

HOUTEN/VIANEN Een achtervolging van een auto leidde in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 november tot een auto die in vlammen opging.

Rond 01.10 uur zagen agenten een auto op de Rondweg in Houten rijden. Zij wilden de auto controleren en gaven de bestuurder een stopteken. In plaats van te stoppen, gaf de bestuurder echter vol gas en ging ervandoor. De agenten zetten de achtervolging in. Die leidde de Rijksweg A27 op, richting Vianen, afrit Vianen en Vianen in. De auto reed met hoge snelheid de Stuartweg op. Opeens zagen de agenten in de verte een zeker vijf meter hoge vuurbal. Vervolgens zagen zij honderd meter voor de plek van de brandende auto al brokstukken van het voertuig op de weg liggen en zagen zij drie mannen wegrennen. Vermoedelijk heeft de bestuurder voor een vrachtauto moeten uitwijken en is daardoor de macht over het stuur verloren.

Agenten gingen achter de verdachten aan. Eén van hen sprong in het Merwedekanaal, maar kon uiteindelijk toch worden aangehouden. Hij weigerde zijn personalia op te geven. Een tweede verdachte, een 24-jarige man uit Utrecht, werd in de omgeving aangehouden. De derde verdachte werd niet meer aangetroffen.

De in brand gevlogen auto ontplofte, waardoor van belendende bedrijven meerdere ruiten sneuvelden. De brandweer bluste de brand en de auto is voor nader onderzoek in beslag genomen.

De verdachte die weigerde zijn naam op te geven, bleek door zijn zwemavontuur onderkoeld te zijn geraakt. Hij moest in het ziekenhuis worden opgenomen en ligt daar onder politiebewaking. De andere aangehouden verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Aan getuigen die mogelijk de derde verdachte in de omgeving van de Stuartweg hebben zien vluchten of in die omgeving iets verdachts hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Zestig dagen

VIANEN Een automobilist werd op dinsdagavond 9 november aangehouden omdat hij nog enkele maanden gevangenisstraf tegoed had.

Rond 19.05 uur zag een agent een hem bekende 21-jarige man uit Utrecht in een auto over de Langeweg rijden. Hij wist dat de Utrechter gezocht werd omdat hij nog zestig dagen gevangenisstraf uit moest zitten. De Utrechter werd daarop aangehouden. Hij zal de komende zestig dagen in gevangenschap door moeten brengen.