Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht:

GGD Nederland en nVWA ondertekenen vandaag samenwerkingsprotocol Q-koorts

GGD Nederland en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) ondertekenen vandaag, 10 november 2010, een samenwerkingsprotocol Q-koorts en een intentieverklaring tot nauwere samenwerking bij zoönosen. Beide partijen zullen zich ervoor inspannen dat de al langer bestaande samenwerking en de informatievoorziening verder wordt verbeterd. Tijdens de Q-koorts epidemie werd duidelijk dat een goede en snelle informatievoorziening absoluut noodzakelijk is om de besmettingsbronnen te kennen en met elkaar te delen, en de burgers voor te lichten.

De kans bestaat dat we in de toekomst naast Q-koorts ook met andere zoönosen te maken krijgen. Nederland is een dichtbevolkt land waar dieren en mensen dicht bij elkaar leven. Het is voor de volksgezondheid daarom van belang om snel de risico's te kennen, informatie tijdig te delen met professionals, te zorgen voor de bestrijding en de burgers goed voor te lichten.

In de intentieverklaring is opgenomen dat GGD Nederland en de nVWA een algemeen samenwerkingsprotocol zoönosen opstellen. De afspraken zullen vooral betrekking hebben op de uitwisseling van gegevens. Evaluatie hiervan gebeurt periodiek met de samenwerkende partijen GGD Nederland, een aantal GGD'en, de nVWA en het RIVM. Het doel daarvan is voorbereid te zijn op toekomstige eventuele crises op het gebied van zoönosen.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 46 46 end_of_the_skype_highlighting.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.