Politie Noord- en Oost Gelderland

|     |Harderwijk / Ermelo - Politie zoekt gedupeerden gestolen  |
|     |fietsen                                                   |

Tijdrovend, maar belangrijk voor de gedupeerden, zo kan je het onderzoek van de politie omschrijven naar de diefstal van een groot aantal fietsen in Harderwijk. Een twintigtal fietsen kan binnenkort aan de gedupeerden worden teruggegeven. Van een aantal heeft de politie de eigenaar nog niet kunnen achterhalen. De foto's staan op de site van de politie Noord- en Oost-Gelderland en gedupeerden wordt verzocht contact op te nemen.


Allerlei diefstallen

Sinds juli van dit jaar bleek dat er in Harderwijk meer fietsen werden gestolen dan gemiddeld. Niet alleen bij het station, in het winkelcentrum maar ook bij particulieren verdwenen fietsen. Soms gebeurde dat wanneer de eigenaar even de boodschappen naar binnen bracht en de stalen ros niet afsloot. Gemiddeld doen 20 tot 30 gedupeerden aangifte per maand; in augustus en de daarop volgende maanden liep dit aantal op tot boven de 50.


Politieonderzoek

Met dit gegeven startte de politie een onderzoek. Enige tijd later kwamen niet alleen de vermoedelijke verdachten in beeld, maar ook de afzetmarkt. Het gaat daarbij om helers en stelers. Als het onderzoek volledig is afgerond, volgt hier informatie over.


Aangetroffen fietsen

Tijdens het onderzoek werden zo'n veertig fietsen aangetroffen, die vermoedelijk gestolen waren. Ze werden naar het politiebureau overgebracht en hier begon de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Door de goede aangifte van de gedupeerden kon een aantal aangetroffen fietsen direct gelinkt worden aan een aangifte. Van een achttiental fietsen is nog niet duidelijk of de gedupeerde aangifte heeft gedaan. Dit kan te maken hebben met de beperkte opgegeven informatie van de fiets.


Opsporingspagina

Om deze laatste groep toch weer de fiets terug te kunnen geven, bewandelt de politie twee sporen. Sommige fietsen hebben een sticker van de fietsenzaak en daarvoor heeft de politie contact met de plaatselijke fietsenhandelaar. Daarnaast worden op de site van de politie Noord- en Oost-Gelderland foto's van de aangetroffen fietsen geplaatst.
Indien men zijn/haar fiets herkent, dan kan de gedupeerde contact met de politie opnemen. Men moet wel kunnen aantonen dat het zijn/haar fiets is. Ook kan men tussen 10.00 en 12.00 uur of in overleg met de politie op de bureaus in Ermelo en Harderwijk de foto's bekijken.


Doe altijd aangifte

Tijdens dit onderzoek is gebleken hoe belangrijk het is dat gedupeerden altijd aangifte doen van diefstal. Belangrijk is om zoveel mogelijk kenmerken van een gestolen fiets aan de politie door te geven. Dit vergroot de kans op herkenning teruggave van een gestolen fiets bij een politieonderzoek. Indien men gedupeerd is, kan men op www.politie.nl altijd aangifte doen.


Einde bericht


-----------------------

(





(



---- --