Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere - 1300 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem

Datum: 09 november 2010

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere sluit zich aan bij de verklaring van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton waarbij zij haar uiterste bezorgdheid uit over de aankondiging door de Israëlische regering van de bouw van 1300 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem. De Minister is eveneens bezorgd over berichten dat 800 nieuwe wooneenheden gepland worden in de nederzetting van Ariel.

Steven Vanackere bevestigt dat nederzettingen illegaal zijn naar internationaal recht en tegenstrijdig zijn met de door Israel aangegane verbintenissen in het stappenplan van 2003. De Minister herinnert aan de noodzaak geen nieuwe feiten te creëren die de onderhandelingen in het kader van het Vredesproces bemoeilijken. Net zoals zijn collega's van de Europese Unie spreekt Minister Vanackere zich uit tegen elke daad die een oplossing in het conflict op basis van de vorming van twee staten in de weg staat. Het streven van Israel naar duurzame veiligheid wordt niet gediend door de creatie van voldongen feiten rond Jeruzalem, een stad die op basis van onderhandelingen de roeping heeft de toekomstige hoofdstad van Israel en Palestina te zijn.

Minister Vanackere blijft hopen dat alle partijen zich bereid tonen door rechtstreekse gesprekken naar een oplossing te zoeken en daar de voorwaarden voor te scheppen. In dat verband herinnert de Minister aan de aanmoediging van de EU voor de Amerikaanse inspanningen ter zake, in nauw overleg met de Kwartetpartners. Een duurzame vrede op basis van twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan blijft mogelijk maar vergt een werkelijk engagement voor vrede van alle betrokken partijen.