Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Limburgse subsidie naar Akense universiteit
Voor ontwikkeling nieuwe elektrische stadsauto in samenwerking met NedCar

De Provincie Limburg geeft een subsidie van ruim 2,1 miljoen aan de Rheinisch Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken voor de ontwikkeling van een elektrische stadsauto in samenwerking met de Limburgse autofabriek NedCar.

De Akense universiteit is bezig met het uitvoeren van het langjarig programma Elektromobiliteit waarvan de kosten circa 100 miljoen bedragen. Een van de onderdelen hiervan is het zogeheten Streetscooterproject. Daarbij is het de bedoeling om een geheel nieuwe en goedkope elektrisch aangedreven stadsvoertuig te ontwikkelen, bedoeld voor massaproductie. De totale kosten van dit project bedragen circa 30 miljoen.

De Provincie geeft een bijdrage om de samenwerking tussen de universiteit in Aken en het Limburgs bedrijfsleven te stimuleren. NedCar kan op deze manier kennis nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrische automobiliteit. Die kennis kan NedCar zelf gebruiken in haar productieproces. Daarnaast kan NedCar zich hierdoor voorbereiden op de mogelijke productie van elektrisch aangedreven voertuigen. NedCar is een potentiële productielocatie als het tot een commerciële uitbating mocht komen. De productie van de nieuwe auto is in 2014 voorzien.

Voorts draagt de Limburgse subsidie bij aan het ontsluiten van de Limburgse economie voor de RWTH Aken. Vooral Industriebank Liof gaat de drempel naar de RWTH verlagen en het Limburgse Midden- en Kleinbedrijf bij dit project betrekken als potentiële toeleverancier van de nieuwe elektrische auto. De RWTH telt 33.000 studenten en ligt op slechts vijf kilometer afstand van Vaals. We hebben een van s werelds grootste technische universiteiten om de hoek liggen, zegt gedeputeerde Jos Hessels van Economische Zaken. Daar moeten we in Limburg veel meer gebruik van maken. Ik beschouw de RWTH ook als een beetje van ons.

10-11-2010 10:53