Artsen zonder Grenzen

Haïti: toename verdachte choleragevallen Port-au-Prince

10-11-2010

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince heeft Artsen zonder Grenzen de afgelopen 3 dagen meer dan 200 mensen behandeld voor ernstige diarree, een symptoom van cholera. Nog maar weinig gevallen van cholera zijn echt via labtesten bevestigd; de ernstige toestand van de patiënten is echter zeer zorgwekkend. De teams van Artsen zonder Grenzen behandelen de patiënten volgens de procedures voor cholerapatiënten. Het gaat om orale en intraveneuze rehydratatie, aangevuld met antibiotica waar nodig.

Cholerabehandeling in ziekenhuizen en speciale centra

De teams van Artsen zonder Grenzen ondersteunen in Port-au-Prince het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid en werken ook in eigen ziekenhuizen. In deze 4 ziekenhuizen wordt sinds zaterdag een stijgend aantal patiënten behandeld. Er zijn nu meer dan 300 bedden gereserveerd voor cholerapatiënten. In de wijk Sarthe wordt een extra cholerabehandelcentrum opgezet, met nog eens 320 bedden. Daarnaast ondersteunt Artsen zonder Grenzen ook 2 overheidsziekenhuizen.

Snelle behandeling voorkomt doden

`Het aantal patiënten waarvan vermoed wordt dat zij aan cholera lijden in al onze ziekenhuizen in Port-au-Prince is alarmerend,' zegt Stefano Zanini, hulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen in Haïti. `Cholera en cholera-achtige symptomen kunnen mensen snel noodlottig worden. Hoewel preventie via hygiënevoorlichting belangrijk blijft, is de onmiddellijke behandeling van patiënten cruciaal om mensenlevens te redden tijdens een cholera-epidemie.

Cholerabehandelcentra

Daarom is het essentieel om (geïsoleerde) cholerabehandelcentra op te zetten en ORS (zout-en-suikeroplossing tegen uitdroging) uit te delen in gebieden die door cholera getroffen worden. `De cholerabehandelcentra verlichten ook de druk op gewone ziekenhuizen en andere gezondheidsvoorzieningen. Dat vermindert het risico op besmetting voor andere patiënten,' vervolgt Stefano Zanini.

Gebrek aan schoon water

De bevolking in de vele getroffen wijken van de stad heeft maar beperkte toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. Deze twee factoren zijn echter cruciaal om cholera te voorkomen. In de wijk Cité Soleil verschaft Artsen zonder Grenzen daarom 280.000 liter zuiver water per dag. Dat volstaat voor zo'n 14.000 mensen, maar is nog lang niet genoeg om in de werkelijke behoeften van de inwoners te voorzien.

6.400 cholerapatiënten

Naast de 3.000 medewerkers van Artsen zonder Grenzen die al aan de slag waren in Haïti, zijn nog eens 75 internationale en 400 Haïtiaanse medewerkers actief om de cholera-epidemie in het land onder controle te krijgen. Zij behandelden de voorbije dagen al 6.400 patiënten. Twee cholerabehandelcentra worden opgezet in Gonaives en Bassin Bleu. Ook voert Artsen zonder Grenzen extra medische voorraden aan.

Meer weten over onze hulpactiviteiten in Haïti na de aardbeving van 12 januari